Астрофизик: Колата на Илън Мъск не е космически боклук

Д-р Владимир Божилов Кадър: Нова тв

За да оцелее човек на Марс, трябва да има специален дихателен апарат с кислородни бутилки, коментира д-р Владимир Божилов

Спортният автомобил, които беше изтрелян в Космоса на борда на най-мощната ракета, не е космически боклук. Той се превръща в малък спътник на Земята и не може да застраши бъдещи мисии.

Това обясни в ефира на „Здравей, България” астрофизикът д-р Владимир Божилов, главен редактор на списание „ВВС Знание”.

Той подчерта, че в изстрелването на „Фалкон Хеви” има няколко революционни неща. Най-важното от тях е, че проектът е осъществен от частна компания.

„Една такава фирма може да рискува много повече от държавните агенции и не се съобразява със строги регулации”, коментира д-р Божилов.

Той определи факта, че два от бустърите на ракетата кацнаха обратно на Земята след изстрелването, като невероятно инженерно постижение. То намалява значително цената на подобни проекти.

„Температурата на Марс обикновено е -70 градуса. Атмосферата е около 600 пъти по-тънка от тази на Земята, т.е. за да оцелее човек там, трябва да има специален дихателен апарат с кислородни бутилки. Освен това, Червената планета почти няма магнитно поле, което означава, че там не си защитен от радиацията”, обясни д-р Божилов.

Цялото интервю гледйте ТУК.