Освободиха задържаните за отвличането на Андриан Златков

Задържаните за отвличането на Адриан. Кадър: БНТ

Ивайло Борисов – Ториното излиза от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лева, предаде БГНЕС. 

Ториното и още трима души са обвинени като помагачи в отвличането на 25-годишния Адриан Златков.

На 2 февруари Софийски градски съд го остави за постоянно в ареста. Тогава съдът прецени, че с най-тежката мярка „задържане под стража” трябва да са всички четирима обвинени. Освен Ториното това са Здравка Стефанова /35 г./, Мартин Марков /43г./ и Георги Джамбазов /37г./.

Според Софийския апелативен съд обаче доказателствата срещу четиримата не са достатъчни, за да бъдат задържани те под стража. Тримата съдии от състава – Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева – приеха, че има данни за съпричастност на четиримата към престъплението. Те обаче не били достатъчни и фрагментарни.

За Борисов например се знае, че дни преди отвличането е откарал колата, в която се предполага, че е качен Златков за затъмняване на стъклата. С него е бил и Марков, който работи като негов шофьор. Впоследствие същият автомобил е намерен малко след престъплението. Адвокатите на двамата обаче изтъкнаха, че не се знае в чие владение е била колата между тонирането на стъклата и самото отвличане. Джамбазов и Стефанова наистина са купували от Сърбия сим-карти и телефони. С такива е водена комуникацията с бащата на Златков, който плати откуп. Няма обаче доказателства, че са им продадени точно същите карти и телефони.

25-годишният син на собственика на „Софауто“ Тони Златков бе отвлечен на 30 август м.г. и след 12 дни в плен бе освободен от похитителите и оставен на пътя София-Самоков жив и здрав. По-късно бащата призна, че е водил една седмица преговори и е платил откуп.

Според прокуратурата, Ивайло Борисов-Ториното и Мартин Марков са осигурили коли с марки „Опел“ и „Шкода“ на похитителите, а Георги Джамбазов и приятелката му Здравка Стефанова са купили СИМ-картите, с които се е поддържала връзката между похитителите и бащата на отвлечения млад мъж.

Миналата седмица Софийският градски съд наложи на четиримата най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, но според апелативните магистрати има доказателства, събрани до момента, които са много по обем и сочат за някаква връзка на обвиняемите с отвличането на Адриан Златков, но те са недостатъчни и фрагментарни.

Ториното, който е сочен за дясна ръка на Златко Баретата, Джамбазов и Стефанова ще бъдат освободени, след като платят гаранция от по 10 000 лева, а Марков – от 5000 лева.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.