Пищна церемония откри Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

Българските олимпийци. Снимка: БНТ

В Пьонгчанг стартира официалната церемония по провеждането на 23-те Зимни олимпийски игри, съобщава Gong.bg. 

Тя се провежда на специално построения за събитието стадион, на който присъстват 35 000 зрители и е предавана на живо в повече от 200 държави.

Сред почетните гости на церемонията са вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, президентите на Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Еманюел Макрон, генерал-губернаторът на Канада Жули Пайет и държавният глава на КНДР Ким Йон Нам.

В дните до 25 февруари рекордните 2952 атлети от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт.

Най-голямата ни надежда за медал Радослав Янков изведе България в бляскавата церемония по откриване на 23-тите Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея, съобщава тв Европа. 

Българската делегация включва 21 спортисти в 6 дисциплини.

Това е най-сериозното наше присъствие на най-големия зимен форум след Игрите в Солт Лейк сити през 2002 година. На Олимпийските игри в Пьонгчанг ще бъдат раздадени 102 комплекта медали в 15 спортни дисциплини. В състезанията ще вземат участие 2925 състезатели от 92 държави. Най-много свои представители изпраща САЩ – 241, следвана от Канада (226) и Швейцария (169). Руските атлети са трети по численост -168. Те обаче няма да се състезават за своята държава, а под името „Олимпийски атлети на Русия“. Причината са наказанията за системна употреба на допинг, наложени от Международния олимпийски комитет. За първи път в историята на Зимните олимпийски игри ще участват отбори на Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Косово и Нигерия.