Дончо Атанасов: Работим проектите за магистрала до Видин да се случат много бързо

Дончо Атанасов
Дончо Атанасов. Кадър от БНТ

За тунела под Петрохан започват предпроектни проучвания, съобщи шефът на АПИ

Част от отсечката Ботевград-Видин е изпълнена, това е обходът на Враца и Монтана. Обектът е национален и се извълнява от МРРБ е АПИ.

Това заяви в студиото на БНТ изпълнителният директор на Агенция Пътна инфраструктура /АПИ/ Дончо Атанасов във връзка със серията от протести на жители на Видин, които искат скоростно изграждане на магистрала и тунел под Петрохан.

Трасето е автомагистрален габарит с 2 активни и една аварийна лента, обясни той.  Процедурата за строителство и надзор ще стартира в рамките на месец за най-тежкия участък – Мездра-Ботевград. Срокът за нейното изграждане е 2-2.5 години.

За отсечката Враца-Монтана има жалба по ОВОС, съобщи още Дончо Атанасов. До средата на 2018 година ще стартира отсечката Видин-Ружинциу кото е разделена на три.

Никой не е забавял проекта. Митингите /за строителство на магистралата, б.а./ стартираха след няколко мои работни посещения във Видин. През 2018 година всички обходи ще бъдат ремонтирани.

Проекта за тунела под Петрохан е на 70-80 години. Там започват предпроектни проучвания, стана ясно от думите на госта в студиото.

„Пътната администрация и регионалното министерство правим най-необходимото много бързо да се случат тези проекти“, увери инж. Дончо Атанасов.