Каракачанов във Фейсбук: Заставам зад действията на полицията в борбата с битовата престъпност

Красимир Каракачанов Снимка: Пламен Трифонов, Вевести, архив

„В качеството си на заместник министър председател по обществен ред и сигурност твърдо заставам зад действията на полицията в борбата и с битова престъпност.“

Това написа вицепремиерът Красимир Каракачанов в Фейсбук по повод напрежението в Ихтиман.

Жандармерия нахлу в ромския квартал в Ихтиман преди дни, където по-рано местни хора биха полицаи. За два дни са задържани общо шестима души. Двама от тях – Мюлер Даскалов и баща му, бяха арестувани за разправата с униформените, припомня Дир.бг. Други четирима души са задържани в рамките на полицейска операция по издирване на лица от криминалния контингент, по време на която почина 65-годишен мъж. МВР категорично отрекоха той да е бил обект на полицейски действия, а прокуратурата съобщи, че е починал от инфаркт.

„България е длъжна да подкрепи своите полицаи!“, призова във Фейсбук Красимир Каракачанов.

Ето какво още написа вицепремиерът:

В духа на наложената от няколко „правозащитни“, а по-точно казано организации, които основно се занимават със защитата на правата на циганите, започна подгряване на общественото мнение срещу полицаите, извършили акцията в циганското гето на Ихтиман.

Заливат ни репортажи, в които разстроени представители на „етноса“ обясняват как безпричинно са ги били и колко лоши са органите на реда. Сега тръгна и версия, че нападение над полицията въобще не е имало – тъкмо обратното, те нападнали бедните роми.

Явно сами са си нанесли и побоя полицаите, за да имат предтекст да нахлуят в гетото. Често преди в такива ситуации потърпевши наистина биваха полицаите – отнасяха наказания и дори бяха уволнявани. Това демотивираше състава и правеше циганските безчинства още по-дръзки и безнаказани. Не и сега!

В качеството си на заместник министър председател по обществен ред и сигурност твърдо заставам зад действията на полицията в борбата и с битова престъпност! Не само в Ихтиман, а и навсякъде, където тя е влязла, за да респектира, да наложи ред и да покаже, че в страната ни съществуват закони и те трябва да се спазват от всички.

Припомням Ви и идентичен случай в село Каменар от август миналата година, когато след изнасилване на жена в центъра на Варна, полицията направи рутинна проверка, а циганите се оплакаха, че са били бити без никакви доказателства – просто хвърлиха поредното обвинение и „правозащитниците“ отново извисиха глас. Но не в защита на пострадалата жена или на българските полици, а отново в защита на престъпниците. А това са само два примера, които съвсем не са прецеденти.

Още са пресни случаите на пребити и нападнати с ножове и мачете горски служители в с. Баня и с. Струпец. А това само два от десетките подобни „инциденти“.

Считам, че всяко подобно посегателство трябва да получи суров отговор. България е длъжна да подкрепи своите полицаи! Криминалният контингент трябва да бъде сложен на мястото му!