За първи път: Netflix купи български филм

Кадър от "Nightworld"

 

Netflix купи български филм. Новината съобщиха от „Global Group“  чрез италианския продуцент Лорис Курчи, който работи за компанията.

„Велика сутрин за българската филмова индустрия. Току-що получих потвърждение, че нашият филм „Nightworld“ ще се появи на Netflix North America следващия петък, 16 февруари. Това е първата в историята българска продукция, закупена от американската мрежа,“ сподели Лорис Курчи.

Филмът е завършен през 2016 г. и е описан в IMDb в жанровете хорър трилър, а европейската му премиера бе на 25 август 2017 г. на фестивала „FrightFest“ в Лондон. Преди тази премиера Курчи каза в интервю, че „Nightworld“ е мистъри трилър с елементи на хорър, в който се разказва за необичайна сграда в европейска столица, съдържаща ужасна тайна за живота след смъртта.

Ето какво споделиха Маги Халваджиян и Асен Чанков, едни от съдружниците в Open Frame (компанията-продуцент на филма):

„Преди няколко месеца „Nightworld” стана първият български филм прожектиран по кината в Северна Америка! Сега е първият български филм закупен от мастодонта Netflix! Това е огромен успех за нас, но е само първа стъпка от дългосрочните ни планове! Една от целите ни е да започнем съвместно производство на филми с компаниии от ранга на Lionsgate и да произвеждаме сериали за Netflix! Пробивът ни на Американският пазар е доказателство, че успеха ни вече 20 години в България не е случаен!“

Строго погледнато, филмът не е в жанра хорър, макар в него да има доста плашещи сцени. Жанрът отчаяно се нуждае да скъса със своите клишета, смятат от „Open Frame“ – част от Global Group, която продуцира филми за международния пазар. Това е посоката, в която Маги Халваджиян и съдружниците му обявиха, че искат да се развиват в бъдеще. За една от главните роли в „Nightworld“ те поканиха култовия американски актьор Робърт Инглънд (емблематичната му роля е тази на Фреди Кругър от оригиналната поредица в 4 заглавия „Кошмари на Елм Стрийт“, 1984 – 1988). Бившият офицер от лосанджелиската полиция Брет Андерсън (в ролята е друг американски актьор – Джейсън Лъндън) е назначен за шеф на сигурността на стар блок в София. Около него започва поредица необясними и страховити събития, след което той задълбава в зловещата история на сградата и изучава сенчестите й собственици и бивши работещи в нея. Скоро Брет разкрива зла сила, вградена в основите на зданието, която се мъчи да се освободи и да навлезе в нашия свят.“ Сценарият е написан от Бари Кийтинг в сътрудничество със сръбския автор Милан Коньевич и Димитър Христов.

Режисьор е 35-годишният чилиец Патрисио Валадарес, носител на множество фестивални награди.

В каста, освен Инглънд и Лъндън, са още Джани Капалди и българските артисти Лорина Камбурова, Диана Любенова, Атанас Сребрев, Стефан Щерев и др. Музиката е на израсналия в Лондон и работещ в Барселона композитор Лукас Суарес, оператор е каталунецът Пау Мирабет. Продукцията е изцяло финансирана от „Open Frame“ (Силвестър Йорданов, Асен Чанков, братя Халваджиян и Ивайло Спасов).