Валентин Радев: Арестуваният у нас мароканец е едно от доверените лица в „Ислямска държава”, опасен е

Валентин Радев Кадър: bTV

Ще бъде екстрадиран в Мароко

Арестуваният у нас 35-годишен мароканец е бил едно от доверените лица в „Ислямска държава”. Вече получихме молба от мароканското правителство за неговата екстрадиция.

Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV вътрешният министър Валентин Радев.

Твърденията на мароканските колеги са, че той е опасен и е имал специални знания, допълни той.

Мъжът е задържан още на 13 януари на територията на България. Граничните служители са установили, че той влиза заедно още 26 сирийски  граждани незаконно през границата на страната. В рамките на проверките е установено, че носените от него 5 различни документа за самоличност са фалшифицирани, каза пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е, че това е лице, което се издирва за тероризъм. През цялото време мъжът се е намирал в закрит тип общежитие за бежанци, така че е останал в България, допълни тя.

Арнаудова подчерта, че вчера пред съда мароканецът е заявил, че не желае и не дава съгласие за облекчена процедура по връщането му, но едновременно с това не е подал и заявление още на 13 януари за получаване на статут. „Очевидно намерението му не е да остане в България. Вероятно според нас е имал намерение да се отправи към Западна Европа”, изтъкна говорителят на главния прокурор.

Тя отбеляза, че всички 26 лица, с които той е влязъл у нас, са роднини помежду си – това са семейства заедно с техните деца. 27-ият член се е присъединил към тях, опитвал се е да заблуди българските власти, като е представил фалшиви сирийски паспорти. Имал е даже и испански паспрот с фалшифицирани данни. Очевидно е имал намерение да използва групата бежанци, които бягат от войната, за да премине българо-турската граница и да продължи по пътя си, посочи Арнаудова.

„Считаме, че е опасен, тъй като информацията, която получаваме от прокурорите от Мароко, е достатъчно сериозна като обем и факти. Негови съратници са свидетелствали в мароканския съд, че е важен член на групата, изключително добре подготвен с боравене с огнестрелни оръжия и боеприпаси, носел е и колан за самовзривяване”, подчерта тя.

По думите ѝ в заповедта, която са издали мароканските власти, е посочено, че лицето се издирва от тях заради участие в „Ислямска държава”. Обвинението, което искат да му повдигнат, е за това, че е набирал хора да се присъединят към ИДИЛ, участвал в обучение на лицата и набирал средства, за да се финансират терористични действия.

Мароканецът ще бъде в българския следствен арест до момента, в който българският съд разпореди връщането му, за да бъде съден в Мароко, каза още Румяна Арнаудова.

Цялото интервю гледайте ТУК.