Министрите на туризма от ЕС обсъждат комбинирани пакети за Далечния изток

Снимка: @BGEUPresidency

Създаването на комбинирани пакети за Далечния изток, в които да бъде включен и така нареченият „Балкански маршрут“, е сред темите, които ще бъдат дискутирани на започващата в НДК неформална среща на министрите на туризма от ЕС.

Това коментира пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова преди началото на форума, който ще бъде последван от среща на високо равнище „Туризъм и икономически растеж“, цитирана от БТА.

Китай е сред основните пазари за Европа. Повече от 150 млн. китайски граждани пътуват, голяма част от тях – в Европа, отбеляза министър Ангелкова и допълни, че друга тема на днешните дискусии ще е възможността за представянето на ЕС като единна дестинация на китайския пазар.

Свързаността между Европа и Балканите и особено западната им част и възможностите за откриване на директни авиолинии също ще са във фокуса на днешните дискусии, допълни министър Ангелкова.

Как туризмът да се развива устойчиво и да е двигател за икономиките в Европа и региона ще обсъждат ресорните министри на неформалната среща. Събитието е от най-високия клас „А“, т.е. на министерско ниво, в календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Министрите ще обсъдят последователно три теми: политиките на Съюза в туризма, сигурността и възможностите за сътрудничество в сектора между Европа и Китай. Те ще дебатират ролята на туризма като фактор за икономически растеж и регионална интеграция. Предмет на обсъжданията ще бъдат споделената икономика и прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма. Подобряването на сигурността и привлекателността на туристическата дестинация ще е в центъра на втората дискусия. Инициативата „2018 г. – Година на туризма ЕС – Китай“ ще е третата основна тема на срещата.