В СЕМ: 35 сигнала срещу средния пръст на Кошлуков

В петък Кошлуков показа среден пръст в ефир. Кадър: БНТ

Според медийния закон глобата за нарушаване на „добрите нрави“ е от 3000 до 15 000 лв.

Съветът за електронни медии (СЕМ) е получил над 35 сигнала срещу програмния директор на БНТ Емил Кошлуков, стана ясно на заседанието днес, съобщи в. „Сега“.

Експерт към съвета докладва, че с поведението си водещият е нарушил Закона за радио и телевизия и е престъпил принципите за спазване на „добрите нрави“.

„Мониторингът отчита, че подобно поведение от страна на журналист, в качеството му на програмен директор на националната обществена медия, е недопустимо. Дори и в състояние на афект, дори и провокиран. Проведеният разговор, който прераства в спор, не съдейства за разбирателството и толерантното отношение между спорещите“, се казва в доклада.

Членовете на СЕМ ще изчакат писменото предложение на експертите си и ще вземат решение дали да наложат глоба на БНТ. Според медийния закон глобата за нарушаване на „добрите нрави“ е от 3000 до 15 000 лв.

Снощи Кошлуков получи статуетката „Златен скункс“ на предаването за гафове „Господари на ефира“. Той я заслужи, след като си позволи да покаже на живо в ефира на обществената телевизия среден пръст. Кошлуков прие с охота „Златния скункс“ и призна, че той е напълно заслужен и че е направил грешка.

„Дължа извинение на всички зрители. Просто не овладях емоциите си заради нападението над наши колеги“, обясни директорът.

„Нападението“ всъщност беше протест пред сградата на БНТ от протестиращи в защита на Пирин, които се възмутиха как се отразяват тези събития. Един от демонстрантите показал среден пръст, чували се и обидни възгласи към репортера, което провокирало Кошлуков.

Заради скандала и искането на три партии да подаде оставка – „Зелените“, „Да, България“ и АБВ, генералният директор на телевизията Константин Каменаров заяви, че Кошлуков ще бъде наказан и ще се извини публично.

Снощи Кошлуков се извини от ефира на същото предаване – „Още от деня“, с думите: „Дължа извинение за неприличния жест, който направих. Първо, защото аз съм лице на БНТ и не мога да слизам до нивото на тези хора, но второ, защото имам достатъчно опит като водещ – от години съм пред екрана и би следвало да се владея по-добре. Съжалявам наистина за това, което стана, няма да се повтори повече, но трябва да добавя, че ако отново някой нападне мои колеги, аз отново ще реагирам“.

1 Коментар

  1. 35 сигнала в СЕМ? Точно толкова са протестиращите, мога да ги изброя поименно.

Коментарите са ограничени.