ЦИК: Отложете електронното гласуване

Мартин Димитров: Работата е ясна – статуквото се страхува

Да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване, предлага Центарлната избирателна комисия /ЦИК/. Препоръката към депутатите идва след проведени шест симулации на такъв вот, уточнява БНР.

По план електронното гласуване трябваше да бъде въведено на изборите за Европейски парламент през 2019 година.
Според ЦИК дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно за избирателите – минимизират се рисковете от недействителност на гласа, но в същото време се изискват специфични компютърни умения заради допълнителните стъпки, свързани с гарантиране на сигурността.
Според становището, рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиените бюлетини. Докато в последния случай избирателят все пак остава сам в кабината за гласуване, то при дистанционното има възможност той да не е сам или друг да гласува вместо него. Освен това, ако се даде и тази възможност за гласуване, ще се оскъпи изборният процес, а отчитането на резултатите ще бъде чувствително забавено.
ЦИК се притеснява от хакерски атаки върху бази данни и от регистрираните напоследък атаки върху криптографски алгоритми на сим-картите. Не се изключват пробиви в сигурността и като следствие се посочва, че може да се стигне до касиране на избори. Освен това у нас няма надеждни методи за идентификация. С електронен подпис разполагат малко българи, а тези от чужбина ще трябва да се върнат в България и на място да се снабдят с такъв, което ще ги натовари финансово.

Мартин Димитров: Работата е ясна – статуквото се страхува

Мартин Димитров
Мартин Димитров

 

ЦИК се опитва да отложи въвеждането на дистанционно електронно гласуване (от компютъра вкъщи), така че да стане като с машинното гласуване!

Това написа бившият депутат Маратин Димитров във Фейсбук по-рано днес.

„След като стана ясно, че ЦИК няма намерение да въвежда машинно гласуване (с терминали в секциите), мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС в ЦИК са подкрепили анализ, че имало голям риск от контролиран вот при електронното гласуване и са пратили този анализ в Парламента. Работата е ясна. Партиите на статуквото не искат нито машинно, нито електронно гласуване, защото се опасяват, че ако повече хора гласуват това може да им обърка сметките.

Най-големият им страх е, че ако над милион българи в чужбина могат да гласуват по лесен и достъпен начин това тотално може да промени изборната ситуация. За пореден път по ключовите въпроси срещу интересите на българските граждани, ГЕРБ, БСП и ДПС действат заедно!