Георги Константинов: Първанов нямаше да спечeли изборите, ако беше осветлено досието му от ДС

Снимка: ТВ Европа

Според Антон Тодоров бащата на Иво Христов – полковник Христо Петков Христов е работил към разузнавателния отдел на „Държавна сигурност“

Ако досието от Държавна сигурност на президента Георги Първанов беше изнесено преди президентските избори през 2006 г., той нямаше да ги спечели.

Това каза в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по тв Европа кандидатът на СДС за член на Комисията по досиетата Георги Константинов. Той припомни какви са престъпленията на комунистическия режим и отново призова за разсекретяването на всички досиета. Самият Георги Константинов прекарва 10 години в затвор, 6 от тях при най-строг режим.

Георги Първанов нямаше да спечели втория си президентски мандат, ако досието му от ДС беше разсекретено преди изборите през 2006 г. Според Георги Константинов членовете на комисията по досиетата по онова време са се страхували от последствията, ако бъде осветлено досието на Първанов. Георги Константинов е кандидат на СДС за член на комисията през 2007 г., но е отхвърлен.

„В навечерието на изборите за президент, когато вече комисията е имала днни, че Георги Първанов е агент „Гоце“, и това не беше оповестено, защото се разделиха двама срещу трима и защото над този, който би съобщил този факт, тегне законът с глоба от 30 хил. лева и присъда до 6 години. Всичко това мен нямаше да ме спре. И ако го бях оповестил преди изборите, сигурно резултатите щяха да бъдат тоста по-различни,“ каза той.

Константинов отново настоя да бъдат разсекретени всички досиета на ДС, за да бъдат наказани виновниците за престъпленията на комунистически режим.

 

Георги Константинов – кандидат на СДС за член на Комисията по досиетата – 2007 г. :

„Най-напред са затворите и концентрационните лагери – от там минаха десетки хиляди души, има хиляди екзекутирани. След това започнаха интерниранията на близки на бегълци – има и бегълци разстреляни по границата,има и такива задочно осъдени на затвор, какъвто е моят случай. След това идват престъпленията по отношение на малцинствата.“

Политологът Антон Тодоров разкри информация за бащата на началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов. Според Тодоров бащата на Христов – полковник Христо Петков Христов е работил като резидент на военното разузнаване РУМНО в периода 1984-1988 г. в Брюксел, където е централата на Европейската икономическа общност. Днес вместо да е наказан за шпионската си дейност, той получава награда.

Антон Тодоров – политолог:

„Четири години той работи в пълен синхрон с ГРУ, работи срещу НАТО, работи срещу ЕС. Преди месец някъде той беше награден, този румнаджия, бащата на Иво Христов, с такъв юбилеен нож за служба на националния интерес.“

И Тодоров, и Константинов са били кандидати за членове на Комисията по досиетата. Нито един от тях обаче не е одобрен за позицията. Според тях причината за това е, че са безпристрастни.