До управляващите: Изходът от спора за Истанбулската конвенция е: „Гласувайте по съвест“

Евгени Петров

ГЕРБ и Патриотите да престанат да опъват нервите на своите избиратели с тая Истанбулска конвенция, ами да вземат да си прочетат управленската програма, която са подписали, както и Коалиционното споразумение.

Там ще открият рецептата за безконфликтно и безпроблемно решаване на заплетената /уж/ ситуация.

В разразилия се дебат по въпроса вече се изказаха всички експерти заинтересовани страни, научни общности, неправителствени организации, а чрез социалните мрежи – на практика всички българи с мнение /независимо компетентно или не/ по темата.

Ясен показател за настроенията в обществото са не само стотиците изразени  в медиите мнения и позиции, но и социологическите сондажи, които недвусмислено показват преобладаващото отрицателно отношение към документа.

Тъй като по закон вносител за ратификацията на Истанбулската конвенция /независимо, че е оттеглена/ е Министерският съвет, всички негативи падат върху коалицията и в частност върху ГЕРБ.

Затова по ред, но не и по значение управляващите трябва:

1/ Да престанат да използват спорната тема за вътрешно коалиционно/в ОП/ и между коалиционно перчене. И без това не могат да достигнат позата на мъжки пуяк в размножителен период.

2/ Да престанат да дават хляб на хибридни медии и на популистки кръгове в раздухване на несъществуващи коалиционни конфликти и обсъждане на евентуални предсрочни избори.

3/ Да пресекат в зародиш популистки до идиотизъм идеи за някакъв референдум по въпроса

4/ Свързано с горното да не позволяват подобни лицемерни активности предимно от страна на БСП да изместват работата по европредседателството към измислени, стигащи до истерия несъществуващи проблеми в обществото.

Между коалиционните партньори има подписани два основополагащи документа – Коалиционното споразумение и Управленската програма.

Като приоритет в Управленската програма никъде не е записано приемането на Истанбулската конвенция. Най-близо до нея е Раздел III, „Социална политика“, т. 2 за закрила на децата, но дори там не се говори нито за насилие, нито за джендъри. Следователно това освобождава партньорите от спазването на т. 5 от Коалиционното споразумение, /Механизъм за вземане на решения/, където: „Всички решения , произтичащи от стратегическите приоритети на управлението в периода 2017 г. – 2021 г., както и от управленската програма на правителството се приемат за консенсусни и по тях партньорите в коалицията действат и упражняват властта единно“.

В случая се прилага т. 9:

„Извън изяснените позиции по т.5, всяка от страните в споразумението може да изразява и да предлага политически решения и позиции (свързани с нормативни актове или с други управленски и политически решения и позиции). Там където няма консенсус, всяка от страните, без да се засяга настоящото споразумение, може да търси пътища за реализация или да отстоява своята политическа позиция.“

И тъй като разминаването в позициите е видимо и незаобиколимо, коалиционните партньори просто трябва да приложат това, за което вече са се договорили.

Приемането или отхвърлянето на Истанбулската конвенция нито ще наруши Управленската програма, нито ще забави нейното изпълнение като цяло.

В края на краищата

ако един народ е решил да си гори юргана заради бълхата,

той е в пълното си право да го стори. Иначе казано – говорим за качеството на „мат’ряла“.

Ще бъде безкрайно глупаво истерията около Истанбулската конвенция не само да спъне основното й предназначение – защита на жени и деца от домашно насилие, но и да катурне едно успешно – по всички икономически показатели – правителство.

Дали на следващия политически съвет на коалицията ще се отложи гласуването на конвенцията, дали ще се реши изчакването на мнението на Конституционния съд, или нещо друго – предстои да видим. Но ако се стигне до гласуване в пленарна зала – нека всеки да бъде свободен да го направи по съвест, а не по партийно указание.

Това е най-чистият вариант. Най-малкото, защото половината от симпатизантите на ГЕРБ също не споделят позициите на своите избраници. А мераци за предсрочни избори след европредседателството така или иначе няма да липсват. Не ги улеснявайте.

3 Comments

  1. Ако не приемем Конвенцията, пак ще се изложим пред чужденците, няма да ни е за първи път! Те за това и се въздържат да ни приемат в Шенген!

  2. Така и ще направят, но след „обсъждането“! Всички ще гласуват по съвест! Вече са узрели!

  3. Абсолютно същите мисли ми се въртят от няколко дена. Защо не се разберат в коалиционния формат (не през медиите) точно това – да се гласува ПО СЪВЕСТ, а не Каракачанов и Сидеров да си позволяват да плашат с разтуряне на коалицията, ако видиш ли, някой гласувал различно от тях?! Не живеем ли в демокрация?!? Още повече, че подобен въпрос НИКОГА не е поставян, когато са договаряли коалиционното споразумение! Браво, г-н Петров!

Коментарите са ограничени.