Горан Благоев: Църквата трябва да канонизира Дядо Добри

Кадър: БНТ

Той ни учеше, че ти трябва голяма вяра и онази любов, която да раздаваш на хората, каза отец Ангел

Църквата трябва да прояви мъдрост и в един момент да започне процедура по канонизацията на Дядо Добри. Знам, че ще се изтъкнат доводи, че има канони, но това, което сме видели е достатъчно, за да се желае от вярващия народ.

Това коментира в ефира на „Денят започва“ журналистът на БНТ Горан Благоев

След като обществото го нарича „светецът от Байлово“, няма какво повече да се замисляме върху това нещо, допълни той. Горан Благоев описа Дядо Добри като земен, истински човек и в същото време „живо евангелие“. Благоев коментира, че това, че Дядо Добри не e искал да бъде сниман и показван, красноречиво показва какъв човек е бил.

„Когато говорим за Дядо Добри някак трябва да погледнем към нас. И за нас да говорим. И да сме безкрайно благодарни на Бог, че имахме шанса да видим какво значи един истински светец“, каза Горан Благоев.

Да изоставим егото си и да помагаме на другите, това ни показваше дядо Добри, обясни Благоев. Показваше ни какво трябва да сме и какво често не сме, за съжаление, допълни той.

Обикновен човек, но в същото време неземен, вярата му донесе толкова голямо познание. Така предстоятелят на храм „Св. София“ отец Ангел описа дядо Добри и допълни, цитирайки Радичков – „изпаднал от каруцата на Бога“.

Онова, което винаги ни учеше – за да бъдеш достоен в този свят, не ти трябва много. Трябва ти голяма вяра и онази любов, която да раздаваш на хората, каза отец Ангел, предстоятел на храм „Св. София“.