Красимир Богданов: През 1992 г. България призна Македония тактически, без ясна стратегия

Снимка: ТВ Европа

На 15 януари 1992 г. България първа призна Македония под името Република Македония, като това признаване бе по-скоро тактическо и емоционално. Тогава, а и в годините след това, страната ни нямаше стратегия за западната ни съседка, обяви в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по тв Европа депутатът от ВМРО Красимир Богданов.

„Опасявам се, че държавата ни, като че ли нямаше стратегия по отношение на Македония в онзи момент. Затова казах, че според обстоятелствата по онова време, по-скоро тактическо беше това признаване. България нямаше стратегия в началото на 90-те какво предстои да прави от тук нататък. Дори нещо повече, темата Македония беше неглижирана в българския политически живот през последните две десетилетия и сега нека не бъдем крайни, но новата геополитическа ситуация на Балканите ускори хода“, каза Красимир Богданов.

Позицията на ВМРО се различава от официалната държавна позиция, която е, че страната ни няма да се намесва в спора за името между Гърция и Македония и той трябва да бъде решен с посредничеството на ООН. Според партията на този въпрос не трябва да се гледа като на двустранен и България трябва да играе много по-активна роля в този процес.

„Тук сега възниква големият въпрос – известни нюанси в политиката на ВМРО спрямо официалната държавна политика на България към момента. Не бива според мен да се гледа само, като на двустранен въпрос, въпросът за името на Република Македония. Спор между Македония и Гърция, България също трябва да има свое отношение по този въпрос. Тя е признала под конституционното име Република Македония. На този етап позицията на външно министерство е България да не се меси официално в един въпрос, който те приемат за въпрос на двустранни отношения между Македония и Гърция“, допълни още Богданов.

От ВМРО споделят тезата, че ако в името има географски понятия, това може да доведе до иредентизъм.