Официално: Няма нарушения в работата на Шуменската прокуратура по сигнала на БСП

Съдебната палата. Снимка: Вевести.бг

Няма нарушения в работата на Районна прокуратура – Шумен, по сигнала за документно престъпление от член на БСП. Това сочи проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката на работата на прокуратурата в Шумен е по сигнал на лидера на БСП Корнелия Нинова заради предприети действия на държавното обвинение в града по сигнал срещу член на БСП.

Резултатите от проверката сочат, че действията на районната прокуратура по образуване на преписката, разпределението й и разпореждането за възлагане на проверка с оглед данни за престъпление са в съответствие с функционалните
задължения на прокурорите и са извършени при спазване на  изискванията.

В нея обаче се казва, че „значителна част от информацията, изискана с писмото на директора на ОДМВР – Шумен, от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП, гр. София, излиза извън рамките на предмета на възложената проверка от прокуратурата.

Както и че събирането на тази информация, освен че е „неотносимо към предмета на извършваната проверка, не е възлагано по никакъв начин от прокурора и е предприето по инициатива на ОДМВР – Шумен“.

Главният прокурор е изпратил копия от изготвения доклад от проверката на подателя на сигнала и на министъра на вътрешните работи Валентин Радев.