Почина съпругът на датската кралица

Принц Хенрик

Принц Хенрик, роденият като французин съпруг на датската кралица Маргрете II, почина, съобщи датският двор, цитиран от АФП и БГНЕС.

Датският принц Хенрик – съпруг на кралица Маргрете, който постъпи в болница през януари заради белодробна инфекция, беше изписан малко по-рано, за да прекара „последните си дни” у дома, съобщиха от двореца.

През септември 2017 година 83-годишният принц получи диагноза деменция, а на 28 януари го приеха в болница в Копенхаген заради тумор в левия му бял дроб, оказал се доброкачествен, и белодробна инфекция.

Роден като Анри Мари Жан дьо Лаборд дьо Монпезат на 11 юни 1934 край Бордо, френският аристократ се жени за престолонаследничката Маргрете през 1967.

Хенрик, който се оттегли от държавна служба през януари 2016, често е изразявал неудовлетвореност от това, че не е получил титлата крал след като съпругата му стана кралица през 1972.

Миналата година той обяви, че не желае да бъде погребан до съпругата си, защото не е бил равен с нея през живота си и наруши традицията за кралски погребения в катедралата Роскилде, западно от Копенхаген.

По-рано 49-годишният престолонаследник принц Фредерик прекъсна посещението си на зимната олимпиада, за да бъде до болния си баща. Хенрик и Маргрете имат още един син – принц Йоахим, който е на 48 години.