Бойко Борисов: Щом хората са уплашени – махаме Истанбулската конвенция (видео)

Снимка от бТВ

Премиерът категорично се обяви против провеждането на референдум – защо да се харчат 30 милиона

Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция – махаме я и връщаме дебата отначало. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Питай премиера“ по БТВ. 

На въпрос извиват ли ръцете на ГЕРБ партньорите от ОП заради Истанбулската конвенция, премиерът прочете заглавието – Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

„Винаги като партия и държава мисля, че всички сме срещу насилието над жени и деца и домашното насилие. Вместо дебатът да се проведе, приемам и това, че някъде може да има текст, който да тревожи някой. Парламентът е мястото където текст по текст се дебатира и се отхвърля“, обясни той.

„Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава Конвенция. На тях мога да им се сърдя само, защото няколко пъти има казах – колеги, ние няма да приемем Истанбулската конвенция в парламента с различни от нашите гласове“, каза Борисов.

„Тази Конвенция няма да влиза в НС, сега е Конституционния съд. Никога не съм правил на инат, може би и затова толкова пъти хората ме избират. Съобразявал съм се с всеки едни глас и настроение едно мнение, още повече пък ако има и църква. По-странно ми е как колегите от БСП, президентството заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави в Съвета на Европа. Явно поставяме под въпрос дали да членуваме в ЕС“, допълни той. „Казал съм го на Патриотите, казвам го и като председател на ГЕРБ, ние Истанбулската конвенция ще я приемаме ако само имаме абсолютен консенсус в българското общество“, поясни Бойко Борисов.

Относно идеята за референдум по темата, Борисов заяви: „Искат да похарчим 20- 30 млн., не ни трябва тези пари на държавата, да ги дадат за нещо смислено? Защо да ги похарчим? Тук това не се третира – стига с тази Истанбулска конвенция. Приета е в Истанбул. Именно зад тези конвенция, зад която ние застанахме като европейска партия беше Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Няма смисъл от референдум“.

По думите му темата за гей браковете не стои. „Щом хората са уплашени – махаме я. Връщаме дебата отначало. Като лидер на ГЕРБ ще разпоредя на депутатите – няма да се занимавате с Конвенцията, докато не седнем наново и не кажем кое е добро като текст“, каза още той.

„Няма да правя нищо, с което да дам възможност и на комшиите от другата страна и на Корнелия Нинова да си играят със страховете, да проронват сълзи как искат да направим децата гейове и т.н. Не, ГЕРБ няма да стои зад нея и не върнем дебата. Няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат“, каза още Борисов.

Премиерът предположи, че зад „Юлен“ стои Първа инвестиционна банка и единият от нейните собственици Цеко Минев. Той за пореден път увери, че няма да има никакво строителство в Пирин извън построяването на втория лифт и съпътстващите го съоръжения.

http://

 

5 Comments

  1. МИСЛЯ,ЧЕ КАТО РЕШЕНИЕ Е ПРАВИЛНО.ЕДИНОДУШИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е НЕОБХОДИМО И ЖЕЛАТЕЛНО,КАТО ФАКТ ЗА ПРАВИЛНОТО РАЗРЕШАВАНЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС……И НАЙ ВАЖНОТО,НЕ Е НЕОБХОДИМО,ХАРЧЕНЕТО НА ИЗЛИШНИ ПАРИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ,КАКЪВТО ИСКАТ УБИЙЦИТЕ ОТ БКП- БСП……..

  2. Пич си Бойко. Мъдър и остроумен. Които те оплюват-на две магарета сламата не могат да разделят. Те са другата страна на огледалото. ТЪМНАТА.

  3. Другарят Борисов е завършен простак! Всяка втора дума му е лъжа, а журналистчетата са му се продали и не му задават неудобни въпроси. Диктаторски режим на тиква! ОСТАВКА!

    • Успкойте се, другаю простак. Не така нервно с изблик на злоба. И още нещо: ОСТАВКАТА ЩЕ Я ВИДИТЕ САМО В СЪНИЩАТА СИ.

Коментарите са ограничени.