Илиян Василев, не сейте омраза и лъжи за медиите

Илиян Василев
Илиян Василев

Днес Илиян Василев, /Агент Сашо/ който между другото е бил и дипломат в Москва, публикува в Туитър следното съобщение:

Официо/з/ът Вевести съобщава, че проруския Каракачанов получил индулгенция при среща с американския министър на отбрана, Фейк. На срещата с Матис, в оценките на НАТО, боеспособността на бг армията и модернизацията се смятат за критично ниски. Това няма да Ви съобщят„.

Тази многозначителна реплика с обидното „фейк“ съдържа поне няколко неверни внушения и грешки.

Първо: Това е информация, публикувана в още няколко медии, сред които и агенция „Фокус“ и ТВ „Европа“.

http://focus-news.net/news/2018/02/18/2489710/pentagonat-amerikanskiyat-ministar-na-otbranata-se-sreshtna-s-balgarskiya-si-kolega-v-bryuksel.html

Както от първоизточника, така и при нас изрично е упоменато, че това е съобщение на страницата на Пентагона.  А да наречеш новина с такъв източник „фейк“, е меко казано самонадеяно.

Напротив, на официалната страница на Пентагона се казва следното: „Матис е подчертал българската роля като важен партньор в сигурността във все по-сложната среда на заплахите в региона на Черно море“, заяви Дейна Уайт и похвали скорошната военна модернизация и усилия за изграждане на отбраната, предприети от страната, включващи и план до 2024 г. да се постигне целта бюджетът за отбрана да достигне 2% от БВП.“

Второ: В информацията не говори за отношенията между двете страни, а не за качеството на армията ни. Такава не е била разпространявана нито от агенциите, нито е публикувана в официални източници.

Трето: Отхвърляме намеците за „официози“ и „фейк“ като пореден опит на кръгове, които получават грантове от Америка за България да налагат собствени стандарти в медиите и съвсем „демократично“ да дават оценки какво може  какво не може да се пише в тях. Това също е форма на опит за цензура и разделене в обществото.

Не на последно място в подобни позиции силно прозира подкрепата и съгласието с мнения за армията ни, изразени от президента Румен Радев само преди два дни. Но това вече не учудва никого.

Евгени Петров, издател на електронния вестник Вевести.бг

24 Comments

 1. Днешните медии, особени близки до властта, съобщават за срещата на министрите на отбраната на САЩ и България – Матис и Каракачанов. Покриването на новината е типично за казионни медии. Разбира се, че става въпрос за протокол и за реални постижения в сътрудничеството във военната област между двете страни.
  Но съпоставете позитивните оценки за напредъка в модернизацията на армията и повишаване на боеспоспособността с реалното състояние на нещата. И личния принос на Каракачонв за това състояние – нито една програма не е тръгнала, никакви реални средства не са инвеститари, никакви търгове не в ход. Единствената активност се регистрира в посока Москва.
  Да оставяш това без критично, означава че журналистите ни с бодри стъпки са се упътили към миналото на тоталитарните медии, в които имаше само едни хвалби на чуждестранните гости за постижения.
  Иначе професионалните оценки на НАТО и на САЩ се виждат в реалните планове по разполагане на военни активи, включително модерни оръжия и бази. От Балтийско море до Румъния – всички страни имат своята америакнска програма. Ние сме „черната“ дупка.

 2. Скандалното при Йлиян Василев е, че нарича една съвестно поснесена новина от Пентагона „Фейк“, а когато му пуснеш оригинала започва да говори, че журналистът трялвало да я интерпретира /?!?!?!/ Тоест да я напави така, че на него да му харесва. Ето това е фейк, Илиян Василев, да преиначаваш новините, зада отговарят на вашия светоглед. Ето оригиналът на новината:
  https://www.defense.gov/News/News-Releases/News-Release-View/Article/1444846/readout-of-secretary-mattis-meeting-with-bulgarian-minister-of-defense-krasimir/
  Pentagon Chief Spokesperson Dana W. White provided the following readout:

  Secretary of Defense James N. Mattis met with Bulgarian Minister of Defense Krasimir Karakachanov today at the NATO Defense Ministerial to reaffirm and strengthen the important U.S.-Bulgaria defense relationship.

  Secretary Mattis highlighted Bulgaria’s role as a critical security partner in the increasingly complex threat environment of the Black Sea region, and praised recent military modernization and defense capacity building efforts including a plan to reach the Wales defense spending commitment by 2024. He thanked the minister for Bulgaria’s planned increased military contribution to the Resolute Support mission in Afghanistan, and for co-hosting the exercise Saber Guardian in July, the largest 2017 exercise in Europe for NATO allies and partners.

 3. 123, и какъв успех има другаря Борисов, но конкретно, а не да ми говорите по празните шаблони на пропагандната машине на жълтите медии на Борисов/Пеевски. Да не би да имате предвид, че сме на последно място във всички класации? На последно място по борба с корупцията, свобода на словото в медиите, бедност, най-голяма смъртност и т.н.? Голями успехи е постигнал другаря Боко, браво!

 4. Ако Василев има някаква вътрешна информация, останала извън официалните съобщения, защо обвинява медиите, че не са я съобщили, след като няма откъде да я знаят

 5. Не, не знам, защо Ил. Василев лъже толкова елементарно за проверими неща. Тяхната олигархично-придворна групичка излъга, че ЕК искала оставката на българския главен прокурор, но не си представях, че ще нарече ФЕЙК препечатването на официално съобщение на Пентагона, като нашенските редактори са проявили даже някаква „скромност“ в предаването на съдържанието. Ако посещението беше на някакъв лилав министър щеше да има и фанфари и до един, ама наистина до един, определена групичка медии и профили в СМ щяха да възхваляват и както винаги, с едни и същи думи и изрази.

 6. Никога не съм прочел невярна( фейк) новина във Вевести

 7. И. Василев е изключително нагъл мошеник. Продажен до плюс минус безкрайност. Това, което поражда недоумение, е напълно неадекватното финансиране с американски пари. Защо хвърлят парите си на вятъра, Господ ги знае. Но за мен е жалко, че велика нация като нацията на САЩ плаща на негодници, които и нанасят вреди.

 8. Сайтът Вевести дава актуална информация БЕЗ КВАЛИФИКАЦИИ за всички политически партии,вкл. и извънпарламентарните, както и за президента. Поздравления на издателите, че не се поддават на внушения и истерии, характерни за повечето издания.

  • Напълно съгласна с изразеното от Ник. За мене Вевести е НАЙ-ОБЕКТИВНОТО издание и затова от тук се ИНФОРМИРАМ. Разчитам да получа обективна информация и я получавам. Що се отнася до Илиан Василев – той е, който изкривява обективната информация. Не само в този конретен случай, но този конкретен случай е прекрасна илюстрация за методите на Василев и такива като него.

 9. Агент Сашо не беше ли от сектата на жълтопаветковците и фрееенската гимназия, за които обръщението „г@з“ беше повод за гордост?
  Още ли има изненадани?

 10. WASHINGTON, Feb. 17, 2018 —
  Defense Secretary James N. Mattis met with Bulgarian Minister of Defense Krasimir Karakachanov Feb. 15 during the NATO Defense Ministerial at NATO headquarters in Brussels to reaffirm and strengthen the important U.S.-Bulgaria defense relationship, chief Pentagon spokesperson Dana W. White said in a readout of the meeting.

  Mattis highlighted Bulgaria’s role as a critical security partner in the increasingly complex threat environment of the Black Sea region, she said, and praised recent military modernization and defense capacity building efforts including a plan to reach the Wales defense spending commitment by 2024.

  The defense secretary thanked Karakachanov for Bulgaria’s planned increased military contribution to the Resolute Support mission in Afghanistan, and for co-hosting the exercise Saber Guardian in July, the largest exercise in Europe last year for NATO allies and partners.

 11. До ! Сините прахови частици,за които истината е лъжа, а лъжата истина е по-добре да не пишат глупости. Идете и се влейте в популистката, антиевропейската, антинародната, реваншистката и ретроградната БСП, защото там ви е мястото!

  • За мръсния въздух в София ли говорите, който е най-мръсния и опасен в Европа благодарение на Данчето Фандъкова и Боко? И моля ви комунисткческите ви ГЕРБерски лъжи са си ваш патент. Вие прилежно демонстрирате как се промиват мозъци и в 21 век. Хайде сега, задружно с Боко Борисов викайте и вие, неговите безкритични овце, за сваляне на санкциите срещу Русия.

   • Идиот-жълтопаветник, най-вероятно… 🙁

 12. Този човечец – Илиан Василев, е изтъкан от злоба и комплекси. Мегаломански комплекси и злоба, че е г-н никой. Дотук – нищо необичайно.
  По-лошото е, че тези дежурни „русофоби“ работят за Русия – волно, или неволно.
  При Василев, не ми се струва да е неволно.

  Лъжец!

 13. Нула внимание към агента. Яд го е, че ВеВести не сее лъжи за управлението на ГЕРБ, затова го нарича „официоз“. Отдавна го хващаме в манипулации и затова отдавна не му вярваме.

  • Покажете ми само една статия в този сайт критична към Боко и ГЕРБ и която да не ги възхвалява. Ще успеете ли да намерите такава? Само една.

   • Фенове сме на Вевести, защото са обективна медия, а и защото са позитивни. Фокусират се на важното и никой не възхваляват, защото се пише само за събитие, за което има факти. Факт е, че Борисов прави доста и това се съобщава, не е възхваляван, напротив Евгени Петров е доста безпристрастен и обективен, изобщо класат при него си личи, като журналистс морал и ценности. Като разбереш някой ден мистер ! какво е това, тогава пиши, ОК?

 14. За всеки е ясно, че вие сте слуги на мафиотския клан на Борисов и Пеевски. Лицемерно е да се обиждате на очевидности. Дори постоянно триете мненията на хората критични към властта. А да ползвате другата пропагандна машина на Борисов и Пеевски ТВ Европа като достоверен източник е сущо комично.

  • Който не лъже за ГЕРБ, значи е техен слуга? Това жълтопаветническа логика ли е? 🙂 🙂 🙂

  • Кажи защо постоянно се трият критичните мнения към Боко и ГЕРБ? Защото са независими ли?

   • До ! : Ако тук се трият коментари, със сигурност са циничнни, а не критични.

  • До ! Сините прахови частици,за които истината е лъжа, а лъжата истина е по-добре да не пишат глупости. Идете и се влейте в популистката, антиевропейската, антинародната, реваншистката и ретроградната БСП, защото там ви е мястото!

Коментарите са ограничени.