Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана край Велики Преслав

Снимка: МВР

Криминалисти на ОДМВР- Шумен разкриха модерна оранжерия за отглеждане и обработка на марихуана. Иззети са 54 кг суха зелена растителна маса – канабис; трима мъже са задържани в момент на сделка с наркотични вещества, съобщиха от МВР.

Специализираната операция по противодействие на наркопроизводството е проведена след разследване на  пристъпил оперативен сигнал. Действията са осъществени под надзора на Окръжна прокуратура. В имот край Велики Преслав, обитаван от столичанина А.Н. /42г./, в момент на сделка с наркотични вещества, били установени още двама мъже –  Е.Б./46г./ от Велики Преслав и Т.Г./34г./от Варна. При обиск от Т.Г. криминалистите иззели сумата от 8400 лева, а при продължилите процесуално-следствени действия на адреса те намерили и иззели общо 4 кг марихуана и електронна везна.

В рамките на операцията служителите предприели и претърсване в имот в село край Велики Преслав, поддържан от А.Н., където открили помещение за отглеждане на марихуана с площ от около 80 кв.м. Системите за осветление, отопление и вентилиране били в работен режим. Оранжерията била оборудвана с модерна система за капково напояване, както и система за преработване на въздуха в помещението, която също била на високо технологично ниво. 700 са намерените саксии в оранжерията. Значителна част от тях били обраните, а останалите – със засят  канабис, достигнал различен стадий на растеж. Криминалистите открили 11 чувала с общо 42.350 кг суха листна маса, както и 11.300 кг  канабисови глави, оставени за обработка върху специални сушилни в помещението. Цялото оборудване за отглеждане на наркотик -климатични системи, съоръжения  за контрол на температурата и влажността на въздуха в помещенията, системите за напояване, колектори и осветление, както и  наличната дрога, са иззети.

Установено е, че  А.Н. е осъждан за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила, а Е.Б. – за грабеж, за кражба на моторно превозно средство, за вещно укривателство, кражба на общинско имущество и прокарване в обръщение на фалшиви пари. Т.Г. е с криминалистична регистрация през 2001 г. за грабеж. След 24-часово им задържане, с постановление на прокурор за срок до 72 часа са задържани А.Н. и Е.Б., а на  Т.Г. е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 А ал.2 във вр. с ал.1 от НК. Днес с решение на окръжния съд на двамата мъже е наложена постоянна мярка „задържане под стража“.

Подробности около проведената операция оповестиха днес директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим и административният ръководител и окръжен прокурор Маргарита  Георгиева. Те дадоха висока оценка за реализираните съвместни действия, довели до разкриването на една от най-модерните оранжерии до този момент в района.

Снимка: МВР
Снимка: МВР

 

1 Коментар

  1. Нека прокуратурата и органите на досъдебното производство си свършат този път добре работата и задържат мозака на тази групичка Никола Росков Михайлов ,който има дългогодишен опит в отгеждането на насъждения,изграждането на оранжерии от всякъкъв тип и най важното е спонсора на цялата тази идея защото познавайки двамата които са задържани и знаейки финансовото им състояние то само един човек е в състояние да финансира този проект и това е Никола Росков Михайлов! Залагам си главата,че тази оранжерия е негова идея и е създадена под негово раководство от задържаните Александър Ников който е брат на жена му и Балов с когото са неразделни!

Коментарите са ограничени.