Владимир Чуков: Асад изпраща военни в Африн с одобрението на Русия

Владимир Чуков Снимка: тв Европа

Кюрдските бойци в Северозападна Сирия обявиха, че са сключили споразумение с режима на Башар Асад за намеса на сирийската армия в Африн, обявиха Силите за защита на народа, които владеят района около града. Новината съобщават арабски медии. Изпращането на проправителствени сили в Африн е с одобрението на Русия.

Това коментира в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ арабистът Владимир Чуков. Той посочи, че именно Москва се опитва да балансира между подкрепата си за сирийския президент Башар Асад и Турция, която й е партньор.

Сирийското правителство изпраща военни подразделения към Африн, за да помогнат на кюрдските бунтовници срещу турската офанзива, съобщават арабски медии. Според публикациите това е в резултат на договореност със силите за защита на народа. Зад тези действия обаче се вижда намесата на Русия, коментира проф. Владимир Чуков.

„Това е всъщност подготвяне на ядене върху много бавен огън от страна на Русия. Всичко това трябва да бъде много ясно конкретизирано. Преди респективно Турция да се обяви, че след Африн вероятно те няма да имат никакъв успех,“ каза Чуков.

Според Чуков именно Русия е била категорично против използването на ВВС в Сирия, което ограничава мисията на Анкара. Арабистът обаче не пропусна да припомни, че в Сирия има и друго влияние – това на САЩ.

„Те започват да говорят за съвместна операция вече срещу териториите, които са окупирани от Турция в „Ефратски щит“, тоест Албат. Това е този град, който е до Манбидж – другата много ключова страна,“ каза Чуков.

–  Където са САЩ?

„Точно така!“

Чуков припомни и че при посещението си в Турция държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова Анкара за въздържаност.