Подготвя ли се обществото за предсрочни избори?

Леви и либерални партии, президент и социолози в единен строй за сваляне на правителството

Евгени Петров

Да започнем с едно предишно социологическо изследване.

По-голямата част от населението в България не смята, че към момента има нужда от нови избори. Под 1/4 (23%) са на обратното мнение като в по-голямата си част това са симпатизанти на БСП, но дори и те не са категорични в мнението си – само половината от тях изразяват позиция за нови предсрочни парламентарни избори“.

Това са изводи от агенция „Тренд“ от 26 януари 2018 г. или само преди три седмици.

Според изследването на „Афис“ от днес обаче нещата са коренно различни. Вече само 27.1 искат правителството да остане срещу 22.6, които искат нови избори. А това при около трипроцентната грешка при социологическите изследвания си е живо равенство.

А за да няма двусмислица от червената агенция си го казват направо:  „Доверието във властта отново се разклаща, идеята за нови избори набира скорост.“

Следват данни как водещи фигури в кабинета губят доверие, а дистанцията между ГЕРБ и БСП се скъсява. Неещо повече – слечайно, или не, сборът от подкрепата за ГЕРБ и Патриотите вече е равен с този на БСП и ДПС.

Изводът е: „Ако тази тенденция се запази до средата на годината, тя ще стигне нивата от периода преди и около президентските избори от 2016 г., когато искащите нов вот надхвърлиха дела на привържениците на тогавашния кабинет“.

Коментарите в социалните мрежи не пропускат да отбележат дългогодишната ангажираност на АФИС към социалистите и политиките, които се градят на „Позитано“.

Погледнато през тази призма не можем да не отбележим някои очебийни съвпадения, които налагат извода за цялостна и последователно изпълнявана стратегия за дестабилизация, рушене на доверието, създаване на усещане за несигурност и липса на перспектива и оттам – създаване на условия за предсрочни избори.

Известно е, че те настъпват винаги, когато не само опозицията ги иска, а когато преобладаващата част от обществото ги приеме като необходими.

Сега да проследим хронологията дотук:

БСП изпълнява дългосрочна стратегия за дестабилизация на управлението с решението си за провеждане на предсрочни избори. Според Георги Гергов – накъде през март-април, според Корнелия Нинова – по всяко време. Затова и имаше вот на недоверие.

Достоверен източник от „Позитано” обаче заяви, че по време на председателството ще се подготвя почвата с всякакви видове конфронтация /напълно в потвърждение на изводите и внушенията на агенцията/.

А до публикуването на изследването в рамките на месец се случиха няколко неща.

Проведен бе вот на недоверие. Той не мина, но остави спора и напрежението в обществото.

Продължават неразбираемо упоритите протести в защита на Пирин, които изцяло се изпълниха с политическо съдържание и политически участници. Лозунгите са „Мафия“ и „Оставка“, гарнирани с плакати против капитализма.

Вчера от „Да, България” поискаха политически съюз за сваляне на правителството и предизвикване на предсрочни избори. В социалните мрежи отново се зададе въпросът: „На страната на БСП ли играят“?

Президентът нападна рязко и чрез несъразмерен по остротата си тон и съдържание премиера с несвойствени за държавния глава въпроси.

По-рано отново президентът атакува и Народното събрание с определението, че парламентът е атрофирал.

Скандалът около шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев намери своя основен говорител в лицето на Славчо Велков от БСП.

Протестите са всекидневие – от за и против Истанбулската конвенция през блокадата на пътища във Видинско до насилието в училищата и фините прахови частици.

Ето това е фонът на който се управлява държавата и се провежда европредседателството. И за който от АФИС прогнозират:„Едно е сигурно. Следващите седмици и месеци ще продължат да бъдат напрегнати и наситени с динамика, която вещае внезапни обрати. Като че ли е очевидно, че политическият елит няма намерение да кротува, а заедно с него и общественото мнение“.

Така социолози, леви и либерални партии и президент действат в пълен синхрон.

Стар съм вече, за да вярвам в толкова много съвпадения.

Има, разбира се и друг фон – на отлични макроикономически показатели, ръст на работната заплата с над 10 на сто, рекордна заетост. Има безспорни успехи на международното поле. Има и път към Шенген и Еврозоната – никога не сме били по-близо до тях.

Но целта е единият фон – на реваншизма и политическата конфронтация – да заглуши и елиминира другия – на развитието и европейската перспектива.

Както се казва – обществото да преценява. Но за съжаление нашенският манталитет винаги търси някъде отвън виновника за собственото си състояние. И само чака някой да му го посочи.

22 Comments

 1. Така социолози, леви и либерални партии и президент действат в пълен синхрон.
  ТОВА не сте прочели преди да коментирате и да се включите в комунистическата партизанска конспирация.

 2. … цялата работа е, че Тиквата па няма да изкара Мандата от простотия и па сички ще му се смеят и подиграват на простотията и неграмотността.

 3. Аз ли нещо не разбрах???…

  …23% са против нови избори.
  …днес обаче нещата са коренно различни – 27.1%, които са против нови избори.

  • ти да не си КУМ-ГЕЙТ НА ФЪРЧИЛОТО! В Харема на Румен Гафов се ТЪРКАЛЯТ и пазачите на харема-ТЕ САМО ГЛЕДАТ, защото НЕ МОГАТ!

 4. Аз ли нещо не разбрах???…

  …23% са против нови избори.
  …днес обаче нещата са коренно различни – 22.6%, които искат нови избори.

 5. Като толкова вярвате на Макрон, защо не го чухте, какво и каза във Варна? Каза, че споразумението от Шенген отдавна не работи и на Европа и трябва ново споразумение, което да отразява коренно променената обстановка, а за България е важно, че не само участва в преговорите за новия Шенген, а е в техния център.

 6. Нещата в държавата вървят прекрасно! Затова вият като линейки червените хунвейбини. И така, както гледам, ще има да вият ощв дълго…

 7. Не се вижда алтернатива, защото я унищожиха съвсем умешлено. Проектът на ДС Боко Борисов по модела на Путин действа. Просто виж Путин какво прави ще видиш, че нашата мутра е същата.

   • Ти в първи клас ли си да използваш такива лафчета или ГЕРБерския ти инфантилен мозък е стигнал лимита на своето ограничено развитие?

 8. До „другарите“ съфорумци.Знам че много искате да дойдат БСП на власт ид а ни спрат еврофондовете,но мисля че няма да ви се получи.Защото ако ви се получи,пак ще ни върнете с 10 години назад ,и пак ще ревете за доходи,и ще ги чакате да ви падат от небето!

 9. Това , че системата плаче за промяна , е ясно , но нима още няколко десетилетки ще се редуват ГЕРБ с БСП ли !??? Еднакво крадат и заблуждават народа.
  Жалко , че не се вижда алтернатива на тези две партии .
  Трябва ни някакво ново движение с нов лидер , който да си постави решителни промени . Така както се появи и спечели движението на Макрон във Франция .

 10. Управляващите мислят, ама мислят не друго,а само от къде да откраднат. Сравка-вечно ремонтиращите се магистрали. За къде крадат? Ковчега дисаги няма. А и тези дето крадат все им се случва нещо я на тях, я на близките им…

 11. Да, ако не иска да си стои в блатото на корупцията и гаврата, която ежедневно му правят мафиотския клан на Борисов и Пеевски. Никакво развитие, само крадене, лъжи, скандали и липса на каквато и да е справедливост. Оставка!

 12. Ккакто винаги много добър анализ. Да не забравяме, че и ПУТИНЦИ работят усилено срещу правителството. Избраха си президент да им изпълнява опорните точки. Хора, тръгнали сме по верния път и трябва да го извървим докрай.

 13. Шенген няма да видим, то е ясно. Има един път, ма той е затворен за нас. Увеличението на заплатите го има само в герберските кратуни, щот не им е удобно да кажат колко са поскъпнали храната и услугите. Заетостта не нараства, просто хората изтичат в чужбина, за да работят за прилични заплати. Ама то човек требе си извади главата от гъза, за да признае всичко това.

  • ЧОВЕКЪТ отдавна си е извадил главата от където трябва и ГЛАСУВА ПРАВИЛНО! Само вие КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ОЛИГАРСИ от СТРАХ, че постепенно настъпва видов ден виете на умряло!!!!

 14. МОЖЕ БИ ВЕЧЕ НЯКОЍ ВЕЧЕ Е ПРИГОТВИЛ КАМЪК ,ЗА ДА СЕ ПУСНЕ -КРЪВ-ПОМНИМ КАКВА ИНСЗЕНОРОВКА ПРЕЖИВЯХМЕ. БОЍКО ДА НЕ СЕ ХВАЩА НА ТЕТЪРА„КОЍТО ПЛАНИРАТ ОТРЕПКИТЕ

 15. И в добавка: този другият фон – не иска добро развитие, успехи на България, Шенген и еврозона – не иска, защото успехите на управлението ги обезсмисля като „алтернатива“.

  • Какв Шенген бълнуваш? Близо десет години при режима Борисов какъв напредък за Шенген видя? Само лъжи и нищо друго. Все лъжи, че всеки момент ще сме в Шенген и така вече 10 години.

 16. Много свестен анализ. Да го четат повече хора и да мислят с главите си. да го четат и управляващите и да мислят.

Коментарите са ограничени.