ГСДП започва гласуването на коалиционното споразумение със Съюза на Меркел

Днес Германската социалдемократическа партия (ГСДП) стартира официално дългоочакваното гласуване за включване към нова голяма коалиция с политическия блок, воден от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС), собщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Около 463 хил. членове на партията ще се произнесат за коалиционното споразумение . Гласуването ще бъде осъществено по пощата – социалдемократите ще получат бюлетините в писмо, което трябва да бъде изпратено обратно до централата на партията в срок до 2 март.

Преди началото на гласуването временният председател на ГСДП Андреа Налес призова съпартийците си да подкрепят постигнатото споразумение за черно-червена коалиция в Берлин.

Агенция „Фокус“ припомня, че близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг, на 7 февруари, в Берлин бе сключено споразумение за съставянето на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Преговорите за съставяне на новото правителство на Германия стартираха на 28 януари. В последствие работни групи с представители на трите партии заседаваха в отделни рундове за конкретни теми. Очакванията от тях бяха големи – повече от 120 дни в Берлин не можеше да бъде съставено ново правителство, ситуация, която няма аналог в следвоенната история на Германия. В следващите седмици предстои членовете на ГСДП да се произнесат за споразумението, постигнато от ръководството. След това ще стане възможно да се пристъпи към съставяне на правителството. Очаква се то да бъде формирано до Великден.