Максим Минчев за книгата на Соломон Паси: Това е учебник за политици

Максим Минчев е съставител на книгата на Соломон Паси

Пред препълнената зала на Бизнес инкубатора в Кърджали генералният директор на БТА Максим Минчев представи книгата на Соломон Паси „Статии, мнения, коментари, интервюта – извън протокола“, чийто редактор и съставител е самият той. 

Максим Минчев пристигна в родопския град заедно със Соломон Паси по покана Дружеството „Приятели на САЩ“ в рамките на Месеца на Америка в Кърджали. Двамата бяха посрещнати и приветствани от кмета Хасан Азис, енорийския свещеник отец Петър Гарена, бившия главен мюфтия Фикри Сали, председателя на дружеството „Приятели на САЩ“ Валентина Иванова, приятели, познати и граждани.

Кърджали е петият град, където книгата на Соломон Паси бе представена, след Пловдив, Стара Загора, Видин и Велико Търново. Максим Минчев я определи като учебник за политици.

В скритите послания на тази книга има много ключове за проблеми, които могат да бъдат решени успешно от тук нататък. В нея има закодирани страшно много рецепти за политически и други действия, които ако ги изпълним поне наполовина, то ще имаме доста сериозна промяна в нашия политически живот към по-добро, каза Максим Минчев.

По думите му тази книга е направена, за да припомни колко е важно в политиката да се служи на големи каузи, колко е важно да се поставят много високи летви, да се извършват непопулярни, но не и популистки действия за постигането на голяма цел.

„Тази книга по-скоро потвърждава, че смелите идеи, които в началото обикновено се посрещат с присмех, на нож, с неизбежното наше родно недоверие, а дори и понякога с неизбежното наше злорадство, в крайна сметка могат да бъдат реализирани и са реализирани“. С тези думи Максим Минчев препоръча на присъстващите в залата на Бизнес инкубатора книгата на Соломон Паси.

Чрез статии, мнения, коментари и интервюта книгата отразява Соломон Паси като депутат от Великото народно събрание и прословутата му реч, в която той призовава през 1990 година България да стане член на НАТО, преминава през неговата битност на президент на Атлантическия клуб, външен министър, както и членството му в Европейската космическа агенция. Книгата разглежда периода когато България става член на НАТО и ЕС и ролята на Соломон Паси за това.

Максим Минчев е съставител на книгата на Соломон Паси
Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.