Катар – потенциален инвеститор в три български инфраструктурни проекта

Емил Караниколов Снимка: тв Европа

България предлага на Катар и други чуждестранни инвеститори участие в три инфраструктурни проекти. Това заяви пред телевизия Европа министърът на икономиката Емил Караниколов.

Емил Караниколов – министър на икономиката:

„Говорихме за няколко проекта, които ще се дават на концесия. Те са свързани с пътната инфраструктура. Такъв е изграждането на шипка, прохода „Петрохан“, за което благодаря на министъра на регионалното развитие и въобще на цялото правителство, както и пътя Видин-Велико Търново. Това са момента тези, които ще предложим, но съм сигурен, че до средата на другата година ще има и други инвестиционни проекти. Това са проекти, които ще предлагаме на всички потенциални инвеститори, като Катар е един от тях. На кратко единият проект, който беше за Шипка е около 360 – 400 млн.лева, този, който е за „Петрохан“ е около 800 млн. лева, а за пътя, който споменах Видин –Велико Търново е около 800 млн. евро.“

По официални данни на БНБ, за периода 2006-2014 г. катарските инвестиции в България възлизат общо на 2.7 млн.щ.д. Само за първите шест месеца на 2017-а двустранния стокообмен е на стойност 4.8 млн. щ.д. През втората половина на тази година ще има междуправителствена среща, на която ще стане ясно дали Катар има интерес към родните инфраструктурни проекти.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.