Катар – потенциален инвеститор в три български инфраструктурни проекта

Емил Караниколов Снимка: тв Европа

България предлага на Катар и други чуждестранни инвеститори участие в три инфраструктурни проекти. Това заяви пред телевизия Европа министърът на икономиката Емил Караниколов.

Емил Караниколов – министър на икономиката:

„Говорихме за няколко проекта, които ще се дават на концесия. Те са свързани с пътната инфраструктура. Такъв е изграждането на шипка, прохода „Петрохан“, за което благодаря на министъра на регионалното развитие и въобще на цялото правителство, както и пътя Видин-Велико Търново. Това са момента тези, които ще предложим, но съм сигурен, че до средата на другата година ще има и други инвестиционни проекти. Това са проекти, които ще предлагаме на всички потенциални инвеститори, като Катар е един от тях. На кратко единият проект, който беше за Шипка е около 360 – 400 млн.лева, този, който е за „Петрохан“ е около 800 млн. лева, а за пътя, който споменах Видин –Велико Търново е около 800 млн. евро.“

По официални данни на БНБ, за периода 2006-2014 г. катарските инвестиции в България възлизат общо на 2.7 млн.щ.д. Само за първите шест месеца на 2017-а двустранния стокообмен е на стойност 4.8 млн. щ.д. През втората половина на тази година ще има междуправителствена среща, на която ще стане ясно дали Катар има интерес към родните инфраструктурни проекти.