Да издържиш очи в очи с историята

Коритаров

Георги Коритаров, „Свободна зона в 9 без 2“

Посещението на премиера Бойко Борисов в Скопие за неговото участие във възпоменателната церемония по повод 75 годишнината от депортацията на македонските евреи идва в изключително сложен политически момент за региона на Балканите.

Моментът е сложен, защото от много посоки, враждебни на идеята за европейска интеграция сили, се опитват да провокират, да създават препятствия, да отварят нови и нови проблемни теми и конфликти. Например на първата страница на сръбския всекидневник „Политика“ е публикувано интервю с руски изследовател Олег Бондаренко –  председател на московска фондация за прогресивна политика, който твърди, че стратегията на Европейския съюз за разширяване към Западните Балкани била „брюкселски морков“ за региона, т.е. нищо няма да стане. А и ако стане, твърди руският експерт, това няма с нищо да подобри вашия начин на живот. Внушението е, че никога няма да се реши проблемът между Белград и Прищина и че след около две години Сърбия можела да очаква украински вариант.

На този провокативен фон Бойко Борисов отива в Скопие. Очакването в Македония от десетилетия е, че най-сетне български държавник ще отиде там и с достойнство ще се поклони, поемайки истинската историческа вина от пронацисткото правителство на Богдан Филов  за българското съучастие в депортацията на евреите. Българската преса разигра невероятен театър. От една страна някой подхвърли на електронно издание, че Борисов ще се извинява. Това веднага предизвика ответна реакция – нямало да се извинява, защото ако се извини, това щяло да доведе до искания за компенсации. Безпримерен цинизъм! Безпримерно непознаване на историята!

Но, все пак отиването на българския премиер там е изключително смела стъпка, а ако той не се извини, това няма да означава, че не е демократ и че не познава историята. Няма да означава, че не иска да се извини, а ще означава едно – че е политик и държавник, за когото стабилността на България и на българското правителство е в основа на стабилността и реалната гаранция за европейска интеграция. Това е събитие, което ще наблюдаваме с огромен интерес.

3 Comments

  1. Поздравления ambros.На 100% се присъединявам към Вас.Наистина много добро познаване на историята от Ваша страна.

  2. Учудвам се на подобно безумие. Наистина ли някой очаква извинение от България за несъществуваща вина?! Страната ни, единствена в Европа, е спасила всички свои над 48 хил. евреи. В присъединените територии е имало наша администрация на ниско ниво, но жителите им остават под юрисдикцията на Третия Райх, БЕЗ право да получат българско гражданство, а евреите са депортирани с пряка заповед на Химлер. Какво е това „фашистко“ правителство у нас, спасило всичките си евреи и що за словоблудство е този унизителен коментар на г-н Коритаров?!

  3. Много високо ниво на vevesti! Поздравления!

Коментарите са ограничени.