Неразумни майки масово приспивали бебета си с включен сешоар

Снимка: pixabay.com, архив

Майки приспиват бебетата си с включени сешоари в креватчета и им причиняват тежки изгаряния на кожата, алармира в интервю за „Хоризонт“ на БНР доц. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния в спешната болница „Пирогов“.

Зачестяват изгарянията в най-малката възрастова група – при децата до една година, и по-конкретно – до четири месеца. Най-често изгарянията се локализират по шията, гърдите и лицето на детето. Доц. Аргирова уточни, че казусите не са свързани с малцинствени групи.

В интернет родителите ползват информация за отглеждането на децата, която не е адекватна на общоприетите разбирания за отглеждане на новородено, коментира доц. Аргирова и дава пример – шум от абсорбатор или шум от сешоар приспиват детето. Шумът от абсорбатор при продължителна употреба е вреден за нервната система на детето, а сешоарите са и топлинен източник, предупреждава тя.
Иначе най-честите изгаряния при децата са причинени от горещи течности, отчитат лекарите.

„Когато някой е стигнал до там да слага сешоар в леглото на детето си, вероятно е много, много изморен, много недоспал, има вероятност тежестта по отглеждането на детето да пада само върху един от двамата родители, което вероятно води до подобни инциденти“, отбеляза в предаването „Преди всички“ на Националното радио Елисавета Белобрадова от сайта „Майко мила“, която е майка на три деца.