Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън

Президентът прави шефа на ЦРУ дипломат №1, слага жена на негово място

Доналд Тръмп е уволнил държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. 

Президентът на САЩ обяви промените в администрацията в Туитър.

Той  сменя държавния секретар Рекс Тилърсън с шефа на ЦРУ Майк Помпейо, а на неговото място назначава Джина Хеспъл – първата жена начело на Централното разузнавателно управление, съобщи АФП.

„Майк Помпейо – директорът на ЦРУ, ще стане нов държавен секретар. Той ще свърши фантастична работа“, написа Тръмп в Туитър. „Благодаря на Рекс Тилърсън за неговата служба“, добави той.

Президентът съобщи още, че е номинирал Джина Хеспъл (61 г.) за първата жена директор на ЦРУ. Тя е кадрови разузнавач с 30-годишен стаж, а през февруари 2017 г. – малко след като встъпи в длъжност, Тръмп я назначи за заместник-директор на ЦРУ по тайните операции.

Междувременно „Уолстрийт Джърнъл“ съобщава, че вчера е бил уволнен личният асистент на Доналд Тръмп – Джон Макинтий поради „неуточнен проблем със сигурността“, като той е бил изкаран незабавно от Белия дом без неговите лични вещи.

Агенция напомня, че Макинтий се присъедини към президента Тръмп още в най-ранните дни на неговата президентска кампания и беше негов постоянен помощник в продължение на три години.