След разследване на „Господарите”: Служител на НАП с обвинение за подкуп

Илюстрация от НОВА

Прокуратурата благодари на разследващите журналисти от предаването

След сигнал от „Господари на ефира”, подаден на 06.01.2018 г., за корупция в НАП София, Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на служител на агенцията за подкуп, съобщи НОВА.

В продължение на месеци собственик на малка фирма за разнос на плодове и зеленчуци е рекетиран от бивши и настоящи служители на НАП. Пред камерата на предаването застана потърпевшият Хюсеин Колаксъзов. Сметките и транспортът му са запорирани от главния публичен изпълнител в НАП Стефан Лозанов, след извършена ревизия.

В продължение на месеци Лозанов изнудва бизнесмена. Дори му дава банкова сметка, в която да се превеждат част от парите. Свързва го и със своя съучастник – адвокат Велислава Кирилова, която е бивш служител на НАП. Тя поискала хонорар от 700 лева, за да каже на Колаксъзов, че трябва да продължи да плаща на работещи в агенцията, за да продължи да развива бизнеса си.

Кирилова получава две обвинения – за съучастие, както и за търговия с влияние. Двамата получават мярка за неотклонение „подписка”.

От прокуратурата изразиха благодарността си към „Господари на ефира” за подаването на сигнала и проявената гражданска позиция. Именно доброто взаимодействие с разследващите журналисти и незабавната реакция на властите доведоха до събиране на нужните доказателства срещу обвиняемите, казаха от прокуратурата.