Да вървиш обратно на политическото време

Коритаров

Георги Коритаров „Свободна зона в 9 без 2“

Само преди няколко часа – в 02 часа българско време изтече ултиматумът, който правителството на Тереза Мей бе отправило към Москва – да отговори на конкретни въпроси, свързани с опита за покушение върху руския шпионин Сергей Скрипал.

Русия отказа да отговори на ултиматума, при това доста арогантно, обяснявайки, че след това, което каза Путин за много страшното оръжие на Русия, вече никой няма право да поставя 24 часови ултиматуми.

Така 14 март започва с очакването какъв ли ще бъде отговорът на Великобритания. А Великобритания подготвя доста категоричен и остър – и по тон, и по действията си – отговор. Тя получи подкрепа и от президента на Съединените щати Доналд Тръмп и от Ангела Меркел, според която аргументите и обвиненията на Тереза Мей срещу Кремъл са доста основателни, и от френския президент Макрон.

На този фон българският президент Румен Радев десет дена след като беше унизен от руския патриарх Кирил излезе с позиция, че въпреки всичко той ще работи за възраждане на българо-руските отношения. Да възраждаме българо-руските отношения в период, когато нашите актуални най-близки съюзници влизат в още по-тежък и непредсказуем по мащабите си конфликт с Русия, е много точен пример как се върви срещу политическото време.

Срещу политическото време България върви непрекъснато, защото се движи от исторически митологии и емоционални импулси. По този начин може да се окаже, че в един момент, когато цивилизационната бездна между Запада, към който искаме да принадлежим и Русия, която иска да възстанови имперския си образ, е непреодолима.

България протяга ръце към Кремъл с надеждата да получи нещо подхвърлено и с невъзможността да го улови, защото разстоянието между двете цивилизации ще бъде толкова голямо, че нито обещания, нито политически моркови, нито каквито и да е други измишльотини ще могат да достигат до българската емоционалност.

14.03 2018 г.

6 Comments

  1. Поздравления за Коритаров! Страхотен журналист! Най-после си намери достойно място в ТВ Европа!

  2. Много си информиран леле божке.И точно толкова комплексар,че и повече.Коритаров е бил международен журналист и ти,ако си малко разумен ще си отговориш,дали е било възможно да не е сътрудник на иначе мракобесните служби.

  3. ВЕЧЕ НЕ МЕ ИТЕРЕСУВА ДАЛИ Е БИЛ АГЕНТ,НО Е НЕДОСТИЖИМ,ЖУРНАЛИСТ ЕНЦИКЛОПЕДИЯ.ГЛЕДАМ ГО И ГО СЛУШАМ ВИНАГИ.ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА САИТА НА Е. ПЕТРОВ

  4. Ако на ТВ Европа й трябаше умен русофоб – можеше да си намери. Сред българските интелектуалци има доста такива, които ПОНЕ НЕ СА БИЛИ АГЕНТИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!
    Какво прави там известния туркофил, поклонник на Местан (агент Павел), антимонархист в червата и българофоб не ми е ясно. Харизанов да му бере гайлето. Агентът кожата си мени, НРАВЪТ – НЕ!

  5. Съгласен с всяка дума на Коритаров.Точно,ясно!

Коментарите са ограничени.