Социалките за Слави Бинев: БИАДwithme

10399_no2e6nYJklFpQRvZXYm62kMAC8g8pf

Публикацията е от 28 ноември 2014 г.

 

Снимка: Пресцентър на Патриотичния фронт
След като стана ясно, че Слави Бинев оглавява парламентарната комисия по култура и медии, интелектуалци, журналисти и граждани се вдъхновиха и, както се казва в подобни случаи, избухнаха с коментари във Фейсбук и Туитър.

Протестна мрежа организират протест срещу избирането на Бинев, който ще се състои пред Народното събрание в сряда от 14.30 ч.

 

Името на събитието #БИАДwithme е по аналогия с другия голям протест миналото лято срещу скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – ДАНСwithme.

 

Ето и коментарите в медиите и социалните мрежи:

Архонт Слави Бинев да ти стане шеф на комисията по култура, ей така, между другото –  държавата ти е БИАД. (Бинев – сега депутат от Патриотичния фронт, е бивш собственик на емблематичния за чалгата клуб БИАД в центъра на София – бел.ред.). Обобщението е на журрналист, цитиран от „Дневник“.

 

Положението е ‪#БИАДwithme, написа Руслан Йорданов от „Стандарт“ във Фейсбук профила си.

„Ако приемем този факт, означава, че приключваме със своето достойнство. Моля хората от Реформаторския блок, за които гласувах, да се замислят какво допускат в тази коалиция и конкретно в този случай. НЕ ЧУХ КАКВО КАЗАХТЕ, вие носите отговорност и това, което става е унизително…“, пише във Фейсбук режисьорът Виктор Чучков.

Това назначение, за съжаление, показва попфолк мисленето на властта за културата. Всичко друго им се струва глезотия, елитарни въздишки и глупости. Това не е подигравка към културата. Да са чак пък толкова перфектни, перфидни, да се изплезват на хората от културата – не. Според мен така го мислят и това е страшното. Че точно такива стават за културата, хора, на които културата им е на нивото на чалгата,“  коментира театралният режисьор Иван Добчев пред сайта „Площад Славейков“.

Според Добчев аритистите и интелектуалците трябва да реагират – „Ако си мълчим, ако си траем, значи сме се предали и за нас вече нищо няма значение.“

Политологът Огнян Минчев пита дали депутатите се подиграват или наказват културата и медиите. Ето мнението му:

„Бях един от хората които подкрепяха категорично интегрирането на Патриотичния фронт в парламентарното мнозинство. Това беше единствената възможност – от аритметична гледна точка – да се избегне създаването на т.нар. „гъвкаво мнозинство“, което да бъде на практика контролирано от тези, които направиха преврата „Костинброд“, тези, които създадоха проблема # кой, тези, които разграбиха държавата – с последния си акт на грабеж през КТБ ни ограбиха с над 4 млрд. лева. Но моята – и на другите като мен – подкрепа за участието на Патриотичния фронт във властта сега се връща върху всички нас по логиката на старата поговорка: с техните камъни – по техните глави.

Ако тези хора са патриоти, националисти, както щете ги наречете – те трябваше от деня първи на това управление да се заемат с проблемите на българския национален упадък и да ги изведат в челото на публичния дебат и политическите решения. Очевидно нямат сили – нито морални, нито интелектуални – за подобна задача. Хванаха се за назначаването на български офицер с турско име за зам. министър на отбраната… Бил „човек на Ердоган“… С две думи – предател. Доказателствата? Няма такива.
Знаят ли г-да патриотите какво следва от обявяването на един офицер за предател? Или съд и наказание за офицера, или позор за клеветника! Има ли стойностни хора в този ПФ? Не изглежда да има…

Вчера за шеф на парламентарната комисия по култура бе избран депутат, който не само няма нищо общо с културата. Той има политическа биография, свързана с ксенофобската великоруска секта „Атака“, с милиционерското задкулисие на посткомунизма и с олигархичните протекции за кариерата си – включително с одиозното му инсталиране като „архонт“. Подиграват ли се с културата и с медиите г-да депутатите? Наказват ли ги? Колко време се надяват да изкарат на власт с подобни назначения? Или имат намерение да извадят сопата с предупреждението – „каквото ви определим – това ще е…“ Ако тези са патриоти – аз съм ескимос. Извинете…!“

„Скандалният архонт е плод на мъчителния компромис за подкрепата на расистите от ПФ. Слушайки вчерашното интервю с Валери Симеонов си мисля, че жертването на културата няма да помогне особено на г-н Борисов, защото диагнозата там е много по-тежка.“ – е предупреждението на културолога Ивайло Дичев за цената на подкрепата за правителството от Патриотичния фронт.

Известният карикатурист на в. „Сега“ Христо Комарницки поиска в социалната мрежа „правна консултация: Мога ли да поискам културно убежище в някоя цивилизована страна?“

Режисьорът Виктор Божинов, цитиран от „Площад Славейков“, също коментира новината като „терминална“ – „Слави Бинев! Наистина се замислих да напусна тази клета държава! Преслава – шеф на Операта, Фики Стораро – директор на Народния театър!“

Рекламистът Мартин Димитров пък припомни история за смисъла от културата – „Покрай Слави и Вежди, припомних си една история и ще ви я преразкажа. Знам я от Манол Пейков. Когато започва Втората световна война, Британия не е в най-добрата си нито икономическа, нито бойна форма. Лондон е бомбардиран, на Англия й е трудно да се защити. Военният министър иска среща с Чърчил и му казва, че бюджета за отбрана е крайно недостатъчен, и че трябва да се увеличи. Чърчил го пита: „Добре, откъде предлагате да вземем пари“. Военния министър отговаря, че за да се защитят, трябва да вземат пари от бюджета за култура, защото оттам е най-лесно.

Отговорът на Чърчил е: „Ами тогава какво ще защитаваме всъщност?“

 

Чухте ли, бре? Като разбрали, че Слави Бинев поема културата и медиите, телевизия „Алфа“ решила да се прекръсти на телевизия „Арфа“, коментира във Фейсбук издателят на Vevesti.bg Евгени Петров.

 

 

Режисьорът Явор ГЪРДЕВ:
Credo quia absurdum est (бел. ред. от латински – Вярвам, защото е абсурдно).

 

Режисьорът Виктор БОЖИНОВ:
Слави Бинев! Наистина се замислих да напусна тази клета държава! Преслава – шеф на Операта, Фики Стораро – директор на Народния театър!

 

Актрисата Касиел Ноа АШЕР:
Кубрат Пулев кога ще оглави Националната опера?

 

Поетът Стефан ИВАНОВ:
Надгробно слово на деня: „Слави Бинев оглави Комисията по култура и медии“.

 

Музикантът Венци МИЦОВ:
Ура, утре няма да учим. А в обществения съвет към Министерство на културата проектоимена са Графа и Мария Илиева… А бе, ще има ли декларация от Данчо Караджов, Ценко Минкин, Митовски и клетия Явор Димитров в подкрепа на Слави Бинев? Да знам дали да си сипа…

 

Учителят Емил ДЖАСИМ:
„Избират Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура“ – поредно заглавие за гоблен-шедьовър.

 

Журналистът Драгомир СИМЕОНОВ:
Ако има нещо по-абсурдно от назначението на Слави Бинев, това е само съчетанието на понятията „медии” и „култура” в името на комисията.

 

Издателката Антоанета КОЛЕВА:
Славейчо Би-нев – шеф на културата? Ами да ви живей културата, дами и господа. Включая на тези, дето се правите, че около вас свят няма. Има, има, и в трите смисъла на думата има, и всяко правене, че няма, се плаща тежко, много тежко.

 

Хореографката Мила ИСКРЕНОВА:
Да запалим свещ за културата… Сетих се за едно интервю на Тарковски, който разказва как, докато снимал кадър от „Жертвоприношение“, му било много важно свещта, носена от героя, да не угасне. Искал да заснеме в един дубъл изгарянето на свещта…

 

Писателката Леа КОЕН:
Този избор сочи не само пренебрежение, презрение и арогантност към нас, хората на културата, но и трагично неразбиране на ролята, която тя трябва да изпълнява в една европейска демокрация. Е сега вече събирайте подписи. Защото след тази плесница единственият изход е през канализацията.

 

Някой каза ли вече, че Слави Бинев е станал шеф на комисията по културизъм?

/ @chefomefo

 

шоуто на слави бинев / @urbanjoga

 

Слави Бинев ще оправи културата. Ако не успее сам, ще прати прати мутри да я оправят. / @stoynoff

 

Слави Бинев оглави комисията по култура и медии: всички върху масите и грабвайте салфетките / @plamentrifonov2

 

Хаха:-) Слави Бинев оглавил Комисията по култура в НС, понеже дълго време бил собственик на Библиотеката:-) / @az_sum

 

Назначихме таекоундиста Слави Бинев за шеф на комисията по култура в НС, за да не може да го набие министъра на културата. / @tsetska

 

На фона на избора на Слави Бинев за шеф на културата, ми изглежда съвсем логично Анита Мейзер да ни представлява на Мисис Свят. / @kmetavip