ЗАГЛАВИЯ

Наблюдаваме слънчево затъмнение днес

За София частичното затъмнение ще започне в 10.42 ч. и ще продължи повече от два часа

Слънчево затъмнение

На 20 март (петък) предстои да наблюдаваме първото за 2015 г. слънчево затъмнение, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория.

От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген.

Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските острови. Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана оттам, ще е 2 м и 46.9 с., а частичното затъмнение ще продължи близо 4 ч и 10 м.

За София частичното затъмнение ще започне в 10.42 ч. и ще продължи два часа и 16 минути. По време на максималната фаза на затъмнението в 11.49 ч., близо 53% от слънчевия диск ще бъде покрит от Луната.

Тогава ще стане малко по-хладно и по-тъмно, ще е като слаб сумрак, но няма да е тъмно, както е при пълното затъмнение, обясни доц. Валери Голев – заместник-декан на Физическия факултет на Софийския университет, който отговаря и за Астрономическата обсерватория на СУ.

Той добави, че във Варна ще се закрие 49% от диска на слънцето, а в Бургас – 48%.

За да е възможно наблюдаването на затъмнението, първо трябва да има ясно време. Прогнозата обаче е за предимно облачно време.

Пълните слънчеви затъмнения дават на астрономите уникалния шанс да бъде наблюдавана най-близката до Слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на слънчевата повърхност. При всяко пълно затъмнение слънчевата корона изглежда по различен начин в зависимост от моментната активност на Слънцето. Освен снимки на короната и протуберансите в оптичната и инфрачервената област, могат да бъдат получени спектрални и поляриметрични наблюдения.

Всяка година имаме между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновенно е възможно само от много малка част от земната повърхност. Изучаването на Слънцето и на процесите в слънчевата атмосфера е сред основните научни направления в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН.

За съжаление наблюденията на предстоящото на 20 март пълно слънчево затъмнение са възможни само от трудно достъпен район, в който по това време на годината атмосферните условия обикновено не са благоприятни за астрономически наблюдения. Тези обстоятелства ще възпрепятстват организирането на научни експедиции с тази цел.

Следващото пълно слънчево затъмнение е на осми март 2016 г., като ще може да се наблюдава в югоизточна Азия и части от северна Австралия. Подобно явление ще може да се наблюдава отново от Европа чак на 12-ти август 2026 г.

Слънчевото затъмнение трябва да се наблюдава със защитни очила

Астрономите предупреждават, че при наблюдение на слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори, трябва са се използват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението. Обективите или окулярите на използваните бинокли, на зрителните тръби или на телескопите трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри, посочват астрономите.

Забранено е слънчевото затъмнение да се наблюдава без защитни очила, защото има опасност човек да изгори очите си и това става за секунди, предупреди доц. Валери Голев. Той добави, че когато се наблюдава слънцето с невъоръжено око, има голяма опасност за зрението. Ако наблюдавате с оптични прибори и нямате специални защитни филтри, ще ослепеете, предупреди зам.-деканът на Физическия факултет на СУ.

Хората трябва да са информирани за тази опасност, защото слънцето, независимо, че ще бъде наполовина затъмнено в максималната си фаза, свети изключително ярко и е опасно. Затова задължително всеки трябва да има защита, когато гледа към слънцето, отново предупреди доц. Голев.

Той обясни, че при пълните слънчеви затъмнения може да се наблюдава короната на слънцето, а при частичните затъмнения това не е възможно. Затова при частичното затъмнение няма да се изпълняват научни проекти, защото не може да се наблюдава слънчевата корона. Професионалните астрономи пътуват по света, за да отидат там, където могат да наблюдават пълното слънчево затъмнение. Сега със сигурност астрономи ще отидат на Фарьорските острови или на Северния полюс, където ще бъде максималната фаза на затъмнението, отбеляза доц. Валери Голев.

Отразяват ли се слънчевите затъмнения негативно върху хората и животните?


На въпрос дали природното явление слънчево затъмнение се отразява по някакъв негативен начин на хората и на животните, и дали те стават по-тревожни, доц. Голев отбеляза, че пълните слънчеви затъмнения се наблюдават по-рядко от частичните. При пълните слънчеви затъмнения има наблюдения, че някои животни започват да стават неспокойни, защото се губи природният им биологичен ритъм, но няма данни за някакви влияния върху здравето на хората.

Пълното слънчево затъмнение е прекалено рядко явление, за да може по някакъв начин да влияе върху човешкото здраве, каза доц. Валери Голев. Той отбеляза, че слънчевото затъмнение не се отразява на съня на хората, но добави, че фазите на луната повече се свързват с възможно безсъние.

Последното пълно слънчево затъмнение беше наблюдавано у нас на 11 август 1999 г. и то само от Североизточна България – от Добрич и Варна, а в София имаше частична фаза на затъмнението, припомни заместник-деканът на Физическия факултет на СУ. Такова пълно слънчево затъмнение, което се е наблюдавало на цялата територия на България, е затъмнението от 15 февруари 1961 г., уточни доц. Голев.

Къде може да се гледа

В няколко града в страната се организира наблюдаване на частичното слънчево затъмнение в петък.

D
Обсерваторията на СУ

Жителите на София ще могат да наблюдават затъмнението с телескопи от Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от градината при Националния дворец на културата (НДК), съобщи за БТА доц. Валери Голев.

Хората, които ще дойдат да наблюдават слънчевото затъмнение в обсерваторията на СУ в Борисовата градина, гледайки през телескопите, ще са защитени и не е нужно да имат допълнителни защитни очила, обясни доц. Голев. Той отбеляза, че за съжаление защитните очила за наблюдение на слънчевото затъмнение не може лесно да се купят от оптичните магазини, но има фирми, които продават оптична техника. Сред тях е и Астрономическата асоциация в София.

Ще бъдат поставени телескопи при градината на НДК – на ъгъла с бул. „Патриарх Евтимий“, където е входът за метрото. Ще бъдат изнесени и телескопи, ще изпратим и астрономи от СУ, каза доц. Голев.

Дворът на Университетската обсерватория е малък, не искаме никого да върнем, но не можем да приемем много хора по едно и също време на 20 март, обясни доц. Голев. Той съобщи, че обсерваторията ще предостави два телескопа, с които ще може при  добро време да се наблюдава частичното слънчево затъмнение, което започва в София в 10.42 часа.

D
Обсерваторията в Ямбол

С телескоп „Коронадо“ за наблюдение на активни процеси по повърхността на слънцето и телескоп с екран за повече зрители, Астрономическата обсерватория с планетариум в Ямбол организира наблюдение на предстоящото слънчево затъмнение, информира директорът на обсерваторията Юлия Върбанова.

Специалната наблюдателна техника ще бъде монтирана в двора на гимназия „Васил Левски“, на гражданите са осигурени и защитни очила. Специалисти от обсерваторията и участници в кръжоците по астрономия ще обясняват звездното явление.

Началото на слънчевото затъмнение в Ямбол е 10 часа и 48 минути, 49%ще бъде максималното закриване на слънчевия диск от Луната в 11.55 часа, краят на явлението е в 13.02 часа, поясни Върбанова.

По традиция обсерваторията организира посрещане на изгрева на слънцето в деня на астрономическата пролет – 21 март, на тракийското скално светилище в местността „Зайчи връх“ край Ямбол.

Жителите на Шумен, които искат да наблюдават първото за годината слънчево затъмнение, ще имат свободен достъп до телескопите на Астрономическия център на Шуменския университет, съобщиха от висшето училище.

Вратите на Астрономическия център „Проф.Владимир Шкодров“ ще бъдат отворени в 10.30 часа, телескопите се намират на покривната площадка на Корпус 3 на университета. Проф. Дияна Кюркчиева и Сунай Ибрямов от Катедрата по теоретична и приложна физика на Факултета по природни науки ще очакват посетителите утре, ще отговарят на въпроси и ще дават консултации. Експертите уточниха, че моментът на най-голяма фаза на затъмнението ще бъде в 11.49 часа. Тогава Луната ще закрие 53 % от слънчевия диск. Затъмнението ще завърши в 12 ч. 58 мин. По време на максималната фаза на затъмнението Слънцето ще бъде на височина 46 градуса над хоризонта.

Организаторите са помислили и за възможността гостите да могат да си правят селфи на фона на закрития слънчев диск.

Очакват се проблеми с тока в Европа

Слънчевото затъмнение, което ще може да се наблюдава в Европа в петък, 20 март, ще създаде напрежение в европейската електрическа мрежа.

То ще спре за минути почти изцяло производството на ток от фотоволтаичен произход и ще принуди операторите на мрежата да вземат безпрецедентни мерки, пише Мари Юклен от Франс прес, цитирана от БТА.

Ако сутринта на 20 март е много слънчева, спадът на производството от слънцето би могло да достигне 34 000 MW или еквивалента на добива на 80 станции от среден мащаб.

„Не може да бъде отхвърлен напълно рискът от инцидент“, предупреди неотдавна европейската група на операторите на мрежите за пренос на електричество и транспортиране на газ (Entso-e), имайки предвид невиждана досега ситуация при слънчев парк, който е 100 пъти по-голям в Европа, отколкото от времето на предишното слънчево затъмнение от 1999 г.

Причината е, че този спад на производството ще бъде много по-бърз – „четири до шест пъти“ в сравнение с измервания в обичайни условия, когато слънцето залязва, обяснява Жан-Пол Рубен, директор на френския Национален център по експлоатация на електрическата система на RTE, оператора на мрежата за пренос на електричество в страната.

Между другото сигурността на системата се основава на равновесието във всеки един момент между производството и потреблението на електричество.

Европейските оператори на мрежите за пренос на електричество координират подготовката си „от над една година най-вече със създаването на специален експертен екип“, чийто анализ бе публикуван пред февруари, подчертава Константен Стасчюс, генерален секретар на Entso-e.