Елми Речица: Косово иска възстановяване на диалога със Сърбия

Елми Речица Кадър: ТВ Европа

В предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по тв Европа един разговор, който ще ви даде от първа ръка гледната точка на Република Косово в контекста на много високото напрежение между Прищина и Белград . В опита да отговорим на въпроса ще има ли завръщане към реален диалог между Белград и Прищина, събеседник чрез скайп е зам.- председателят на парламентарната група на управляващата, най-голямата партия в Косово – Демократическата партия. Той е и член на председателството на тази партия – Елми Речица.

 – Добре дошли в ефира на „Свободна зона“, г-н Речица!

 – Първо бих искал да благодаря на Вас, на Вашата държава, приятелска държава, приятелски народ, за всичко, което направихте за нас и за нашата държава.

 – Какво е състоянието сега на отношенията между Белград и Прищина, според вашите оценки?

 – Вие познавате историческите отношения между сърбите и албанците, между Сърбия и Косово. Ние преминахме през много тежки конфронтации и сблъсъци, но накрая съумяхме да постигнем нашата свобода и независимост. Това което е сега състоянието на Косово, като демократична и независима държава е напълно нормално да не отговаря на интересите на сръбските държавници, за които както вече стана дума, знаете каква е историята на нашите отношения. Днес Косово е демократична и независима държава, която спазва правата на малцинствата и се стреми към най-високи стандарти на демокрация.“

 – В момента напрежението между Белград и Прищина сякаш прилича на предвоенен сблъсък. Как изглежда това в контекста на идеята за европеизация и на Косово и на Сърбия в контекста пък на намерението за евроинтеграция на Западните Балкани?

 – Вие познавате последната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призова Белград и Прищина към преговори за решаване на този проблем, и в рамките на тези преговори достигнахме до общи заключения. В рамките на тези постигнати общи разбирания и заключения ние изразихме нашето намерение да бъдем един равноправен народ, който има пълното право да бъде част от ЕС, от общото европейско семейство, и да вървим заедно с нашите съседи от Сърбия по пътя към Европа без омраза и без спомен за дните, през които преминахме. И по тази причина г-н Марко Джурич трябваше официално да потърси разрешение от косовските власти, за да дойде на територията на Косово, тъй като той е ръководител на канцеларията за Косово в сръбското правителство.

По тази причина тези дни, когато стана инцидентът с г-н Джурич, той не беше поискал и съответно не беше получил разрешение да посети Косово. Той обаче през цялото време се опитваше да оказва директно влияние върху депутатите от сръбската листа, сърбите, които подкрепят правителството в Косово, и вместо да помогне за решаването на проблеми той всъщност създаде проблеми, поради което се стигна и до конфликта. Заради това той беше спрян и върнат обратно в Сърбия.

Той не за пръв път прави такова нарушение, той и друг път е влизал без разрешение на територията на Република Косово и не само това, ами и се е хвалил, че сръбската полиция и никой в Косово не може да го спре, тъй като той можел и без разрешение и с разрешение да влиза в Косово. Това е причината за инцидента, който възникна със задържането на г-н Джурич и за съжаление този инцидент доведе до ситуация, която може да дестабилизира Косово, но може да доведе и до забавяне за неопределено време на процеса на европейска интеграция, не само на Косово и на Сърбия, но и на останалите държави от Западните Балкани.

– В тази ситуация има ли перспектива да се стъпи отново на направлението на диалога?

– Няма друг път и няма друга възможност освен диалог, ние знаем това и от нашия опит. Трябва да седнем и да започнем отново нашите преговори. Трябва да тръгнем отново заедно към Европа, въпреки че Сърбия е известна и с това, че е в състояние да подпише, каквото и да е, а когато въпросът опре до прилагане на подписани договорености тя да не ги прилага.

– Какво значи понятието правнообвързващо споразумение, за което говори Александър Вучич – хем Белград да не признае независимо Косово, хем да има споразумение, което да отговаря и на косоварите и на сърбите?

– Президентът Вучич е в изключително тежка ситуация и той трябва да реши проблема с Косово, тъй като това е едно от ключовите условия на ЕС за интеграция на Сърбия в Съюза. Не може да продължава състоянието от 7 години насам да няма признаване между Белград и Прищина. Ако искаме да вървим заедно напред е необходимо да бъде постигнато такова споразумение, което да доведе до взаимно признаване между Сърбия и Косово. Това е част от добродетелите на големите политици – и на Дьо Гол, и на други големи политици в Европа, за да се решат големи проблеми са признавали неща, за които не са и сънували, че ще бъдат признати. Това е нещо което трябва не само г-н Вучич, но и сръбският политически елит да проумее.

– Би ли отстъпило Косово в ситуация, при която Белград не признава независима държава Косово, а се стигне до друга форма?

– Сърбите в Косово имат най-широка автономия, те имат гарантирани 10 места в парламента, имат вицепремиер, гарантиран в косовското правителство, имат двама министри. Вместо Белград да се съобразява с това и да работи за взаимно поддържане на тези права на демократична основа, се случва обратното. Белград инструментализира, опитва се да използва сърбите в Косово като инструмент за оказване на натиск върху правителството в Прищина за постигане на интереси на държавата Сърбия. Това е нещо, което е контрапродуктивно и води до конфликти. Колкото до това какво решение би приело Косово и би ли отстъпило от нещо, бих могъл да кажа, че за нас най-доброто решение, единственото адекватно европейско решение е в рамките на преговорите, които водим в Брюксел или тук на Балканите, да се стигне до взаимно признаване в края на краищата между Белград и Прищина. Сърбия и Косово да се признаят взаимно като две независими държави и заедно да тръгнем по пътя към ЕС.

– Благодаря за разговора!

– Благодаря! И президентът на страната, и председателят на правителството, и парламента работят и ще работят за преодоляване на тази трудна ситуация, която възникна в името на стабилността в региона и на нашите общи европейски интереси. Поздравявам вашите зрители и вас с най-добри чувства!