Виктор Мухарски: По-често подарявайте книги на децата си

Виктор Мухарски

По случай 2 април – Международният ден на детската книга, ви предлагаме едно интервю с автора на книжката „Мъничко рими за дечица любими“ Виктор Мухарски. Той говори в типичния за него стил с едно по-различно чувство за хумор.

 

– Колко са хората у нас, които знаят, че 2 април е Международният ден на детската книга?

– Вероятно не са чак толкова много. Но пък за това са фейсбук, инстаграм и най-вече гугъл, откъдето ще се разбере в самия ден. (Смее се) Да не забравяме и това интервю…

– Какво може да ни кажеш за този ден?

– Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на великия писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена. Международният ден на детската книга се отбелязва по цял свят. Той е само един ден, но родителите трябва доста по-често да изненадват децата с подарък – книга. Ако имате дете, подарете му книга и му помогнете да развие любов към четенето. Книгата ще стимулира развитието на езика и въображението.

– Твоята книга „Мъничко рими за дечица любими“ има доста положителни отзиви. На какво се дължи това?

– Няма как да не се радвам, че се е харесала на най-честната аудитория – детската. При другите книги на Издателство Лавици може да видиш и негативни реакции, но всичко е въпрос на гледна точка. Гледна точка! Тя е важната! Мечките, които са срещали хора вероятно смятат, че хората живеят по дърветата (Смее се).

– Колко важна е детската книга в днешно време?

– Всяка една книга е важна. Не са никак малко съвременните читатели, които като малки не са обичали книгата. Важното е все в един момент нещата да си дойдат на мястото. И все пак – децата имат толкова готин избор. То са детски книги, приказки, фентъзи, комикси…

– На децата остава ли време за четене от фейсбук, инстаграм и т.н.?

– Ако има желание – има и начин.

– Смяташ ли, че интернет може да бъде опасен за децата?

– Вероятно да. Тук е моментът да призовем по-възрастните търсачи на гаджета да следват старата Фейсбук поговорка, която гласи: „Има ли муцуна и кучешки уши на селфито – малка е за теб!“

– Може би са те питали и преди, но как ти дойде музата да напишеш детска книжка?

– Стана случайно. Както повечето хубави неща. Винаги съм умеел да пиша в рими. Имах няколко статии, които дори са публикувани в няколко сайта, но на друга тематика. В един момент с Издателство Лавици взехме решение, че подобна книга липсва на родния пазар. Забелязахме, че има книги с рими, но с превода нещата малко или много се променят. Така се роди идеята за „Мъничко рими за дечица любими“. Получи се много добре, защото историите в нея са такива, каквито вълнуват децата. Говоря за първия ден в детската градина или на училище, споделянето на играчката – това са все важни теми при малчуганите.

– Малко извън темата, тъй като си любител на фитнеса – какво мислиш за президента Радев и неговото изпълнение на лоста?

– (Смее се) Чувам слухове, че Бойко щял да отговори на Радев със съчетание с лента. Ще видим…

– Ти си от тези хора, които гледат на живота с повече ирония. Трябва ли и децата да бъдат така?

– Нормално, за един автор на детска книга да се шегува повече, но аз лично съм си такъв. С децата сме на един акъл… Може би заради това те ми харесаха книгата (Смее се). Не, наистина – няма причина да не се гледа на живота с повече хумор, сатира и забава. Какво е казал Чарли Чаплин: „Ден без смях е пропилян ден“.

1 Коментар

  1. Страхотна кника е ние често я препрочораме

Коментарите са ограничени.