Конкурс за деца: Напишете приказка и участвайте в „Дъбови листа“

В конкурса "Дъбови листа" могат да участват деца до 18 ч.

Стартът традиционно е на 2 април – на Световния ден на детската книга

Днес започва второто издание на конкурса за авторски детски приказки на издателство „Дъбови листа“, което търси златните пера на България.

И тази година основната идея на конкурса е да насърчи родители, деца и учители да взаимодействат и мечтаят заедно. Организаторите са убедени, че именно приказките са в основата на стремежа към грамотност и развиване на въображението.

В конкурса могат да участват всички деца и младежи на възраст до 18 г. Няма жанрови ограничения. Задължителни са само добрата писмена култура и доброто въображение. Крайният срок за участие е 24 май. Творбите изпращайте на: [email protected], а новини за конкурса следете тук.

Членове на журито са:

Яна Пеловска е управител на Център за развитие на медиите (член на най-голямата мрежа за медийно развитие в Югоизточна Европа SEENPM и на най-широката европейска платформа за застъпничество за медийна грамотност и пълноценно гражданство в Европа EAVI).

Гл. ас. д-р Юлия Йорданова-Панчева е с три професионални профила – фолклористика и културна антропология, литературна история и методика на обучението по литература, книгоиздаване и печатна журналистика. Преподавател по детско книгоиздаване във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“.

Нуша Роянова е художник-илюстратор, автор на приказки и издател (поредицата „Джак и Ема“). Тя е и инициатор на конкурса „Дъбови листа“ за авторски детски приказки.  Рисувала е детски илюстрации в списание „Бърборино“ на издателство „Фют“, била е художник на корици за детските книги към „Скорпио“, работила е като графичен дизайнер в Бостън, Масачузетс.

„Първото издание на конкурса премина изключително успешно. Получихме над 400 приказки от 44 населени места. Най-добрите 25 от тях издадохме в сборника „От деца за деца“. Тази година очакваме още повече приказки, повече участници и повече приключения. Няма друго подобно удоволствие от това да си член на жури, чиято задача му дава привилегията да се докосне до смелостта и чистотата на детския свят“, коментира Нуша Роянова, инициатор и двигател на конкурса.

Най-добрите приказки ще бъдат издадени в сборник от издателство „Дъбови листа“ – специализирано в българска детска художествена литература с детски авторски илюстрации.