Осман Октай: Путин се дразни, че НАТО се разшири

Осман Октай Снимка: ТВ Европа

И българите, и турците от селата масово извеждат децата си на работа на Запад, коментира бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай в предаването „Свободна зона“ с Георги Коритаров по ТВ Европа

– Подхванахме една от най-важните, най-чувствителните и може би най-премълчаваните в историята на прехода теми, темата за руските шпиони. Руските шпиони това са не просто руски граждани, които са офицери от руската разузнавателна служба и работят било под прикритие, било под някакви други форми в България, а са и онези българи, които са привлечени било като фактори за влияние върху общественото мнение, било че са били издигнати на определени властови позиции и коиито правят политика от името на руските интереси. Можем ли да направим извод, господин Октай, че до голяма степен тази компромисност на София към Москва, освен на страхове и най-общо казано инфраструктурни енергийни, зависимости се дължи и на такова систематично влияние и въздействие от страна на проруски лобита, които формално или не формално са част от руския инструментариум за формиране на нагласи в България.

– Винаги съм коментирал темата със силното руско влияние на процесите в България през годините. Особено през последните няколко години, когато вече НАТО и Европейският съюз поставиха приоритет за присъединяване на балканските държави към структурите на НАТО и Европейския Съюз, нещо което изключително дразни Москва.

Неслучайно най-вече Путин е раздразнен от това, че НАТО се разшири в прибалтийските републики и комуникира добре с Украйна, Румъния и България. В този смисъл през последните години има поредица опити да се употребят тези техни кадри с всичките му зависимости и в България. Когато Сърбия започна да разговаря по темата за членство в Европейския Съюз, първото нещо, което изтече като информация от Брюксел беше този хуманитарен център, който се намира в Ниш евентуално да се преустанови дейността на този така наречен хуманитарен център и по всички аналази на НАТО и Европейския Съюз този център е координационен център на руските служби в Балканите. Известна е информацията, че много техни представители, български граждани, минават през сръбската граница и често посещават този така наречен хуманитарен център. Всичко това какво иде да каже.

Всичко това говори, че България продължава да дразни Москва като врата към присъединяването или контрол на процесите в Балканите. Сега темата. Когато се отвори под председателството на България на Европейския Съюз изведнъж темата за процесите на присъединяване на Западните Балкани в този процес на присъединяване и ускоряване изведнъж още повече раздразни Москва. И не само Москва, и Анкара. Какво искам да кажа. Днес първото нещо бих препоръчал на нашия общ познат Антон Тодоров, който прави предаване всяка събота по вашата телевизия да направи опит да изнесе всички документи на хората зависими от руските служби.

– Няма такива документи.

Осман Октай : Доколкото ги има.

– Но той вади такива документи за периоди, които са…

– Периоди, които са били след 44-та, 45-та година.

– И са сензационни.

– Във всеки случай, оттук нататък, особено с това което се случи по темата с така наречения Брекзит и особено това, което се случи и във Варна при срещата на Бойко Борисов с европейските лидери и следващото поведение на Ердоган и към Гърция и към заканите му към Макрон, че ще се среща с…никъде не се отрази в българските медии. Макрон се срещна след тази среща с лидерите на кюрдските опозиционери.

– Някъде го видях, да…

– Посочиха го. И той, Макрон каза, че ще направи всичко възможно да посредничи между тези кюрдски ръководители и кюрдите с Ердоган да преодолеят това, което се случва на територията на Сирия с военните действия на Ердоган. Във всеки случай какво искам да кажа. Дори той нарече Макрон, че щом преговаря с терористите значи и той е терорист.

– А щеше ли да бъде уверен, ако нямаше скрития гръб зад себе си, макар и да приемем, че е конюктурно, на Кремъл. Днес са заедно Ердоган, Путин и Орхани

– Аз определено имам позиция по този въпрос. Спомняме си след сваления самолет как бяха замръзнали почти, военният министър на Русия заплашваше как с ядрено оръжие ще унищожи територията на Турция. След това стана убийството на посланика на Русия на официално мероприятие в центъра на Анкара. Всичко това обаче се загърби и днес Путин е на посещение в Турция заедно с иранския министър- председател…

– Президент…

– Президент…и ще положат основите на първата ядрена централа и вчера Ердогана го съобщи, че 20 милиарда, не каза обаче лири или долари, ще вложат в тази централа. И бяха включили в пропагандата дори с клипове децата. Заедно с Путин ще…Как се казва обаче наименованието на ядрената централа. Кую. Ак пАрти ак кую. Пренасяш нещата към това. Сега. Всичко това се определя днеска като тактическо, самият Решетников скоро го каза в медийното пространство, че те Анкара и Русия като бивши империи никога не могат да бъдат стратегически партньори…

– Е, той тука го каза (в студиото на тв Европа – бел.ред.).

– Точно така. И обаче тактически ще се употребяват взаимно.

– Въпросът е „българите руски шпиони тук“. Защото това, което виждаме е наистина много благородно, нека да се знае каква е истината и каква е историята и хората, които нямат друга възможност за реализация да греят на фона на Юлия Кръстева със своите за нея, но не се ли получава по този начин един много интересен ефект. Разкриваш едно такова ниво – да речем била е свързана с Първо Управление, по тоза начин хора, които да речем днес също са с потенциал да работят като видят как една русофилска държава се саморазправя с хора като Юлия Кръстева ще кажат :“ние никога няма да помагаме за сигурността на такава държава“ и по този начин печели пак кой – печели пак днешният противник на Натовска България, която е Русия.

– Аз неслучайно казах, че през целия преход, така наречения демократичен процес в България, се употреби с тези архиви за омаскаряване, за унищожаване на голяма част от така… българите, дето се казва, които по-скоро за български патриоти, български интелектуалци, които никога не са обслужвали чужди или руски интереси. Във всеки случай темата е много актуална и днеска е актуална. Но мен какво ме разтревожи и защо съм толкова разтревожен от последното действие на правителството в управлението с така наречените патриоти, които с думата „патриоти“ девалвират и тази дума.

Аз даже не ги наричам националисти, защото те не са нито патриоти, нито националисти, които да милеят за отечеството, държавата и българските интереси, обслужвайки чужди интереси, те се саморазобличават, че по-скоро са комерсиални политици, зависими политици. Тишината в парламента, тишината в политическите партии, дори декларациите на така наречените десни формации в опозиция, които са, мъглявата им реакция по отношение на това, че ние се саморазобличихме като прокремълска държава, отколкото като пронатовска, проевропейска държава.

И виждате колко тези агитатори на Кремъл и кремълската политика, путиновата политика, днеска колко са горди, че българинът вече няма такова доверие в НАТО, че няма вече такова доверие в Европейския Съюз, в единните структури на Европейския Съюз, но иска да ползва парите на Европа, иска да ползва сигурните нструктури за отбрана на НАТО, иска да ползва учебните заведения в цял свят за своите деца. В края на краищата ние сме в изключително сложна разкрачена позиция и всички кремълски шпиони, всички кремълски агитатори, самият Кремъл потриват ръце, че разбиват солидарността на Брюксел и на НАТО.

– Това със сигурност е нещо, което вече го видяхме. Старите специални служби са имали много  присъствие сред българските турци, къде с насилие,  с шантажи, с бруталност, но това е бил елемент от поддържането им в подчинение. Сега тези архиви са инструмент за шантаж и отново за поддържане в подчинение. Един вид “ не надигайте глава, защото можем да ви разобличим“. Това прави от ДПС не само една партия, която е функция на „Русия може да е каквато и да е, но тя е фактор и трябва да се съобразяваме с нея“, но прави и така, че етническите турски избиратели в България да са наплашени. До какво води този страх ?

– Зависимостите на селата с турци мюсюлмани в България и цели региони с включително мафиотски зависимости, включително с полицейски, прокурорски, съдебни зависимости поставиха хората като в голямата част в България в изключителна зависимост за днешната им софра, за днешното изхранване на децата им. За съжаление единственото спасение както сред българите масово така и сред турците е да изведат децата си на работа в Запада. И младежите от Турция не пътуват в Турция за реализация, те пътуват в Холандия, в Германия, във Франция и западноевропейските държави чак до Америка.

По същия начин те търсят как да пращат и дори българомохамеданското население, цели села изградиха в Испания, Европа, в Англия и навсякъде.

Всичко това показва, че тези хора са толкова отчаяни и разчитат отвън да помогнат на хората. Ще бъда краен. Когато създадеш условия на крепостничество, на зависимости на хората от тези, които го управляват, от селото като почнеш, през общината, през областта до централно ниво, тези хора са уплашени и на изборите, особено когато се контролират цели секции и изборни процеси, тези хора ги превръщат в подчинено стадо.

Ще кажа нещо като пример. Ето сега правителството реши да даде по 40 лева на пенсионери за Великден. Оня ден министър-председателят на заседанието на Министерски Съвет съобще : “ на Коледа дадохме също по 40 лева – 50 милиона, сега отново 50 милиона и стават дето сне вика 100 милиона. И милион и двеста пенсионери ще получат по 40 лева. И хората се радват. И това се превръща в политика. Ако аз съм министър-председател бих се притеснил. Защо. След като съм оставил в натовска, европейска държава милион и двеста пенсионери да зависят от тези 40 лева за празника, това говори много лошо за отношението на една държава към пенсионерите. Аз как разбирам устройството на една държава, солидарността на една държава, смисъла на изграждане на силна държава.

Първо да се погрижиш за децата си, да ги образоваш, второ да се погрижиш за възрастните безпомощни хора да не умират, да не ги убиват, да не ги ограбват. И ако тези две неща и ако не ги лекуваш, ако не ги осигуряваш значи е безсмислено изграждането на държава и да говориш за държава. Всъщност в това разбирам аз смисъла на същестуването на държава, нация, солидарност. И когато при условие, че над два милиона наши хора в работна възраст са напуснали страната и в един момент се говори за демографска криза. Оня ден изтече информация, че 40-та година можем да останем около пет милиона. Всичко това за какво говори. Тревожно говори за бъдещето на българската нация.

– Тези тревоги, понеже сега ми е интересно да помислим за връзката между такъв тип тревоги и етническите турци – избиратели, такъв тип тревоги консолидират ли турците в България, около да речем Доган, или ги разпръскват.

– Ако в България работи русофилската кауза

– Ами тя е доста активна.

– В България особено след смяната на имената етномобилизацията, религиозната мобилизация стана изключително тънък инструмент за употреба от ръководството на ДПС. Те през цялото време играят на тази струна, дори в днешна Натовска и Европейска България. Те през цялото време казват: Ето на, Бойко Борисов управлява с тези фашисти, както ги наричат в Брюксел, тези, които палят джамията в центъра на София, тези, които влачат нашите баби като при Възродителния процес, дори Доган го казва на открити мероприятия.

Никой да не си мисли, че е приключил този възродителен процес на смяна на имената и че пак няма да им посегнат. Всичко това и днес особено сред простолюдието, когато интелигенцията отъства, се наблюдава навсякъде. Ако отидете на репортажи в моя край – Силистренско, Разградско, Североизточна България, да не говорим за Кърджалийско, където се обезлюдиха, Благоевградско, Смолянско, обезлюдиха се селата и ще отидем и ще видим, че там са останали само възрастни хора, които оцеляват по някакъв начин. Със земеделие в градината, земеделие, животновъдство в двора. Всичко това, за да оцелее семейството. И това ги превръща в подчиненост. Аз ще дам само няколко примера.

– Как става така, че една етническа група турска била обект на престъплението Възродителен процес в един момент става функция на русофилски влияния.

– Ако отидеш да разговаряш с тези хора те няма да приемат тази теза. За русофилството. Ако отидеш при тях няма да приемат и партньорството за комунистическата теза нали с Бе… Но пак казвам, връщам се на темата за употребата на етногенезиса, религиозната. И затова винаги, още в разногласията си с модела Доган ние казахме, че не е добре да има етнорелигиозна политическа формация, защото тя ще бъде употребена за други цели. Тя ще капсулира, ще изолира, няма да ги интегрира и културно и интеграционно и така нататък икономически в българската общност.

Във всеки случай това се случи за съжаление. И в момента тези хора особено като виждат такива говорители на така наречените националисти и патриоти в кавички, това нещо ги мобилизира. Значи те са като скачени съдове. И изведнъж се появява след 2005-та година особено – ние с теб сме правили интервюта на тази тема – когато Атака влезе в парламента, изведнъж както български национализъм, така и турски национализъм. Всичко това се използва политически. Това, което се случи в Русия около избора на Путин. Това, което се случва сега в Турция тревожно, както каза и Доган, че се тревожи от това, което се случва в Турция.

Мобилизират първичните страсти за обединение на определена нация – страхът от чуждото, страхът от другите и така нататък. Във всеки случай аз не случайно казах, че Бойко Борисов и ГЕРБ ще станат заложници на тези крайности в българския парламент. И аз мисля, че след председателството на Съвета на Европа от страна на българското правителство, след юни месец, с всичките си рефлекси Бойко Борисов за да върне отново идеята за европейски граждани на формацията и за партньорството си в структурите на Европейската Народна Партия, отново да върне прегръдките си с европейските лидери, аз определено мисля, че той за трети пореден път ще абдикира от властта и ще използва отново този момент, казвяйки че „да, ви името на успешно завършване на европредседателството да първи юли аз направих компромис, но сега повече не мога “

– Аз мисля, че няма да стане така, първо защото България ще бъде част от тройката, председателстващата тройка до края на годината, България ще продължи да бъде гарант за своите приоритети, вече при следващото председателство на Австрия, освен това изборите, които предстоят идната година ще бъдат своеобразен лакмус за настроения и ГЕРБ ще хвърли сили да спечели местните и европейски избори. Не смятам, че ще тръгне към риск да подава оставка. Ще се опита да стабилизира управлението. По инициатива, ако зависи от ГЕРБ какво да става, ще се опитат да стабилизират управлението и да търсят косвено разширяване електорално чрез следващи избори, но това което си остава притеснително е огромното ядро на неразкрития инструментариум за мощно, безпросветно, безидейно и непрофилирано руско влияние в България, което е вън и независимо от това какъв образ и какви политики реализира Русия и това е нещото, което е най-голямата заплаха за нашата страна – не просто руските шпиони, но и техните руски помагачи. Благодаря на господин Октай за участието му днес в „Свободна зона“.