МВР е имало оперативна информация за бягство от затвора миналото лято

Избягалите Владимир Стефанов (вляво) и Росен Колев (вдясно). Снимките са разпространени от пресцентъра на МВР

За подготовката за бягство на Владимир Пелов имахме оперативна информация още миналата година лятото, която е дадена още тогава и на Министерството на правосъдието, и на заинтересованите от това.

Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев при изслушването в парламента за избягалите вчера от Централния софийски затвор двама затворници, предаде БТА.

Взети са необходимите мерки във връзка с тази оперативна информация, но за жалост се случи така, че той сега избяга от затвора, коментира Радев. Той посочи, че в момента работи щаб в СДВР. Усилено се охраняват границите на места, където очакваме, че могат да излязат избягалите затворници, каза вътрешният министър.

Разпитани са и се разпитват в момента и са под контрол свързани лица с тези двамата, добави той.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева коментира, че при вчерашния случай с избягалите затворници става дума за човешки грешки и за техническо неокомплектоване на системите за сигурност, които действат. Има категорична заповед, която определя кои са разрешените за внасяне в местата за свобода вещи, осъществява се ежедневен контрол от дежурните, които са на смяна. Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство – единият е бил с нож, другият – с огнестрелно оръжие, пистолет, означава, че тези вещи са внесени в софийския затвор, посочи тя.

Цачева посочи, че е създадена комисия, която да извърши щателна проверка на целия случай. Всичко се е развило много бързо в рамките на минути, има записи на камерите, които в момента се анализират, и трябва да продължат действията по издирване и залавяне на тези опасни престъпници, добави тя. В добра комуникация и синхрон действаме с органите на МВР и на Главната прокуратура, увери Цачева.

Всеки ден губим усещането за държава, коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев преди отговорите на министрите. Суверенът иска сигурност и държавата трябва да я гарантира, посочи той. По думите му не е нормално в държава – членка на ЕС, двама затворници да бъдат въоръжени вътре в затвора и да излизат през парадния вход на институцията. Не е нормално в държава – членка на ЕС, чистачката, на която не й знаем името, да има единствено смелостта да гони престъпници, коментира Стойнев.

Димитър Лазаров от ГЕРБ коментира, че такива неща се случват и в други държави. От ГЕРБ се интересуваха от организационни мерки, които е предприело правителството, МП и МВР за ограничаване и недопускане на такива явления, за контрол върху тези лица и възможностите за издирването на такива лица, които са се отклонили от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.