Четете за аферата „Скрипал“ в новата „Енциклопедия на отровите“

Отровите и отровителството не случайно са едни от най-интересните и експлоатирани теми в криминалните, историческите и документалните романи и филми – от праисторически и библейски времена до ден днешен. Отравянето е един от най-ужасяващите начини за убийство, причиняващ нечовешки страдания – болезнени и продължителни. Най-страшното обаче е, че обикновено то остава скрито зад симптоми на стандартно заболяване и никой лекар не подозира, че потърпевшият може да е приютил в тялото си смъртоносно вещество. Затова много от серийните убийци са именно отровители.

Предизвикателствата пред модерните токсиколози са многобройни и необятни. Границите на понятието „отрова“ всекидневно се разширяват и включват нови, неподозирани измерения. Затова познаването на отровите и приложението им в ежедневието ни, информираността за действието им върху организма и начините за преодоляването на негативните им ефекти са от първостепенна важност в съвременността.

Най-важното и интересното за страховития свят на отровите ще научите от новата книга на издателство „Милениум“ „Енциклопедия на отровите“. Трудът е на съставителите Теменуга Пенчева, Гергана Ингилизова и Евгения Талева не е строго научен и няма претенцията за абсолютна изчерпателност. Неговата цел е да представи на читателя някои от най-популярните отрови в света не от академична гледна точка, а като първоначална среща с тях, за да може да разпознаваме и сами симптомите им, когато ги забележим.

Цитирани са някои от най-известните криминални случаи с участието на дадената отрова – в съвременността и в исторически план и са посочени примери от световната литература. Включен е най-новият скандален случай – опитът за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото новичок в английския град Солсбъри от началото на март.

Специален раздел в книгата е посветен и на противоотровите, без да се подценява важността на специализираната помощ при всеки случай на евентуално натравяне, било то умишлено или неволно.

Ще научите за природните и синтетичните отрови, за биологичните и минералните, животинските, растителните, гъбните, минералните и много други видове подкласове на тези групи.

„Енциклопедия на отровите“ не е нито „наръчник на отровителя“, нито пособие по токсикология, а полезен и забавен източник на информация и сведения за света на най-широко разпространените отрови.

Енциклопедия на отровите
Евгения Талева, Гергана Ингилизова, Теменуга Пенчева
Категория: Документалистика
Оформление: Венета Атанасова
Меки корици
Формат: 13×20
Страници: 224
Година: 2018
ISBN: 978-954-515-439-3
Цена: 14.00 лв.