Радев: Стига с тази чистачка! Не ги е гонила, а е искала да види какво се случва

Валентин Радев Кадър: Нова тв

„Не мислим нищо, а действаме. Надявам се да заловим избягалите затворници“, заяви в интервю по Нова тв министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Навсякъде има разпространени снимките им и са дадени инструкции. Всичко за тях е затворено, защото са много опасни и въоръжени. Разпитваме всички близки и роднини, тези, с които те са имали контакти. Няма нищо лесно, но само заради тях са впрегнати допълнителни сили“, каза още той.

Радев отново съобщи, че миналата година през юли са били предупредени в ГДИН, че Пелов е подготвял бягството. Тогава, заяви той, всичко е било предотвратено. Но сега не е имало подобни сигнали, обясни министърът.

Валентин Радев коментира и случая с чистачката. „Стига с тази чистачка. Не ги е гонила никаква чистачка, тя просто е била на работа и е тръгнала да бяга, сигурно дори ги познава кои са и е искала да види какво се случва. Гонил ги е социалният работник на име Кръстьо, дори Пелов е стрелял по него“, съобщи вътрешният министър.

Той поясни, че сега се разследва внимателно всичко и ще се разбере истината как е допуснато бягството. По думите му най-неприятното сега е, че двамата души са навън въоръжени.

Според вътрешния министър двамата бегълци вече са се разделили и се укриват индивидуално. Предположението е на база психопрофилите на затворниците.

Според Валентин Радев, ако заплатите на надзирателите са добри и условията също са по-добри, тогава нямаше да има подобни случаи.

На фона на случая отпреди няколко седмици, когато цял самолет с пътници от Париж премина граничния пункт на Летище София без проверка, Радев заяви:“Няма да си давам оценка дали се справяме или не. Оценките са дадени от нашите партньори. Те казват, че се справяме повече от добре“.

Цялото интервю гледайте ТУК.