Ева Майдел: Българските модерни творци са движеща сила за артистичния авангард на Европа

Снимки: Пресофис на Ева Майдел

Българският евродепутат Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП бе един от домакините на изложбата „Create. Refresh”, организирана в Европейския парламент от 9 до 13 април 2018г. Тя се срещна с български модерни артисти и разговаря с тях за възможностите на новите технологии в изкуството.

„От една страна, изложбата показва, че дигиталната ера подтиква към изкуство и спомага креативността. Нещо повече, дигитализацията прави изкуството по-директно, по-провокиращо и разширява каналите за комуникация на зрители и артисти. От друга страна, тази изложба е свидетелство, че Българските модерни артисти са движеща сила в артистичния авангард на Европа.“ коментира Ева Майдел по време на откриването на изложбата.

Тема на  изложбата е креативността в дигиталния свят, а поканените творци от няколко Европейски държави, сред които и България, показаха свои интерпретации по темата.

От българска страна участваха джаз пианистът Димитър Бодуров, групата за социален и градски дизайн „Destructive Creation”, както и съвременният художник Калоян Илиев – Кокимото.