ЕСПЧ: Правителството да се споразумее за имотите с Царя до 13 септември

Сградата на съда в Страсбург

Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе с решение по „царската реституция“ – той дава на българското правителство срок до 13 септември да се споразумение със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза или да даде възражения, съобщи бТВ.

Съдът допуска жалбите срещу мораториума на парламента и за имотите „Ситняково“ и „Саръгьол“.

Отхвърля обаче жалбата за двореца „Кричим“, както се очакваше, и на останалите пет наследници, съобщи за bTV адвокатът на Сакскобургготски – Михаил Екимджиев.

„Отворена е вратата за преговори и цивилизован изход от нагнетяваната изкуствено години наред ситуация, за да не се стига до конфузното положение , а то е несъмнено такова, когато страни по казуса са държавата и неин бивш премиер и цар, коментира Михаил Екимджиев, за „Дневник“.

През ноември Симеон Сакскобурготски предложи извънсъдебно споразумение, държавата обаче отказа да се намеси. Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет не може да предприеме никакви действия в тази област, делата са в ръцете на независимата съдебна власт до приемането на специален закон, коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева. До момента парламентът не е изработил законопроект, който да замени така наречения мораториум и да реши проблемите с имотите на царските наследници, породени от него.