САЩ поискаха още четирима българи, Цацаров отказа

Сотир Цацаров Снимка: Пресцентър на прокуратурата

От Интерпол в българското МВнР са получени документи да бъдат задържани още четири български лица.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който направи изявление във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев, цитиран от Канал 3. 

Искането е за две жени и двама мъже, те са установени в София. Прокуратурата обаче няма да пристъпи към задържане на лицата.

Прокуратурата няма право на избор по случая с Желяз Андреев. Решението е прерогатив единствено и само на съда. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

Цацаров добави, че определението на Окръжен съд Добрич по случая с Желяз Андреев е изключително професионално изготвено. Договорът със САЩ дава възможност при определени обстоятелства и определяния да се екстрадират български граждани, уточни главният прокурор.

„Вашингтон иска още четирима българи да бъдат арестувани във връзка със случая на Желяз Андреев, прокуратурата няма да пристъпва към задържане на лицата”, подчерта Цацаров.

Интерпол иска да бъдат задържани още четирима души по обвинения сходни със случая на Желяз Андреев.

Това каза на извънреден брифинг главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин, издирван от САЩ по подозрение за нарушение на търговско ембарго, предаде БГНЕС.

„Лицата са установени и те се намират на територията на София. Това са двама мъже родени през 1980 и 1986 г., и две жени, родени през 1969 г. и 1987 г.“, уточни Цацаров. Той допълни, че единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях е незабавно издаване на постановление и задържане. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане“, обясни главният прокурор.

„При развитието на фактите до момента и при наличието на изводите в определението в Добрич, след като направихме и обсъждане с колегите от международния отдел във ВКС, ние стигнахме до извода, че на този етап не се следва да се задържат лицата“, категоричен е главният прокурор.

Цацаров настоява да се проведат и консултации между правосъдното министерство и Държавния департамент на САЩ, за да бъдат изпълнени всички условия по договора между двете страни и уточни, че при определени обстоятелства и престъпления, договорът дава възможност лицата да бъдат екстрадирани, но не и в тези случаи. Главният прокурор допълни още, че е изпратил писмо до Цецка Цачева с искане за такива консултации, в които и самият той е готов да се включи.

Сотир Цацаров коментира и казуса с освободения вчера от съда в Добрич Желяз Андреев. Той каза, че прокуратурата няма да протестира освобождаването му от ареста и, че данните по делото не изискват неотложност, тъй като самата процедура е от 2016 г. и през изминалия период никой не е потърсил съдействие от българските власти.

В същото време тази вечер пред съдебните палати в цялата страна близки и познати на Андреев ще излязат на протест в негова подкрепа.