Директорът на „Спешна помощ“ за катастрофата: Това, което се случи, ни потресе

Д-р Георги Гелев Снимка: bTV

Работя 24 години в Бърза помощ, петък винаги е бил най-трудният ден за нас. Това, което се случи, ни потресе. Това каза директорът на „Спешна помощ“ д-р Георги Гелев на брифинг за тежката катастрофа на АМ „Тракия“, цитиран от bTV.

По думите му обаче спасяването на хората е организирано по най-бързия възможен начин.

В 11:20 ч. е постъпило обаждането, линейката от Ихтиман е била в 11:30 ч. на мястото на инцидента. В 11:45 ч. са пристигнали и два екипа от София – това са реанимационните екипи, които са извършвали триажа на място. Мобилизирали сме до 25-ата минута общо 14 екипа, които са отишли там, каза Гелев.

В инцидента са загинали шестима пътници – пет жени и един мъж.

Линейките са извозили 21 пострадали от катастрофата, 22-рият е постъпил в „Св. Анна“ със собствен транспорт. Половината от ранените са приети в изключително тежко състояние в различните болници – „Св. Анна“, „Пирогов“, ВМА, ИСУЛ, „Токуда“ и „Софиямед“, каза Гелев.

Спасяването на тези хора беше проведено изключително добре, имахме пълното съдействие на полицията с осигуряване на коридор за линейките, пълно съдействие на директорите на болниците, част от които даже не изчакаха да им се обадя, а вече разбрали, ми се обадиха и казаха: „Готови сме, чакаме!“. В „Пирогов“ само бяха освободени 10 операционни и чакаха. Същата е ситуацията и в „Св. Анна“ и ВМА, отчете той.

Колкото и да са ни малко екипите, в този момент да се концентрират в рамките на 25 минути 14 екипа на нещо, което се намира на 27 км от София, е доста трудно.

В различните болници може би ще има други числа, те ще ви кажат вероятно по-голям брой пострадали, тъй като има хора, които не са са отишли с линейка, те са по-леко пострадали, каза Гелев.

Имахме работа, свършихме я по най-правилния начин, обобщи той.

Д-р Гелев съобщи още, че последната линейка е откарала и още един пострадал – шофьор на бус, движещ се в другото платно, който се загледал в инцидента и сам катастрофирал.