През изминалата седмица кабинетът публикува средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021, предвиждаща увеличаване на парите за пенсии до нива от 10 млрд. лева за следващата година, което е с близо 485 млн. лева повече от 2018. Повишава се и минималната пенсия – с 4,6%.

Припомняме, че от 1 октомври 2017 минималният размер на пенсиите се повиши до 200 лева. Кабинетът също така е поел ангажимент да ги увеличи още до края на мандата.

Според бившият социален министър Лидия Шулева няма защо младите работещи хора да се притесняват, че след време няма да получат пенсии, тъй като тези средства ще бъдат осигурени освен от социални осигуровки, така и от директни дотации от държавния бюджет, както и от втория пенсионен стълб.

По-високите пенсии минават през по-високи осигуровки, категоричен е Нейков. И според двамата екс социални министри ще продължи тенденцията за увеличаване на дотациите от бюджета в пенсионната система, докато не се открие начин да се увеличи дяла на социалните осигуровки в бюджета на НОИ.