Президентът Радев критикува управлението: Били сме строителна площадка на тъмно

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента
За операцията в Сирия държавният глава смята че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести засега и това увеличава риска за света

В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно.

Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, която се проведе в УНСС по повод откриването на Младежки икономически форум 2018, цитиран от „Фокус“.

„В момента сме свидетели на една липса на способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес. На този фон какви цели си поставяме и къде искаме да отидем? Може да речем крайната цел да ни бъде да станем богати, но много важни са и механизмите, по които да я постигнем. Аз не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: „Licht, mehr licht“, каза още той и посочи, че това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – „Светлина, повече светлина“.

„Защото в момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно.

Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите. Това е най-важното, което трябва да направим, за да я има България – да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички.

Прокуратурата и съдът имат шанс да върнат доверието, като погнат крадците, независимо дали са от управляващите или опозицията. Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще доведе до желанието резултати. Трябва да осъзнаем, че сега повече от всякога е необходима непримиримост към произвола и престъпленията и активна гражданска позиция. Трябват хора с адекватно образование и култура, с познания за икономическите и обществени процеси, новите технологии ,с друг поглед за развитието на България и на света, с други идеи за бъдещето и най-важното с друга енергия и друг морал“, каза президентът Радев.

Според държавния глава операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести и това увеличава риска за света вместо да го намалява.

„За успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за тази операция военният ефект е пренебрежим, политическият ефект – предимно вътрешен, икономически – загуба на повече от милиард долара. Тази операция доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести засега и това увеличава риска за света вместо да го намалява“, каза още президентът Радев.

Той посочи, че ситуацията в Сирия се различава от двете войни в залива, Косово и Либия. „Тогава беше просто – имахме коалиция срещу режим. А сега на театъра на военните действия в Сирия имаме, от една страна САЩ, Франция и Великобритания, а от други – Иран, Русия и т.н., които провеждат самостоятелни операции. Асад е подкрепян от Русия с възстановена военна мощ и с осезаемо присъствие. Трябва да се осъзнае още и че в тази ситуация не могат да се предлагат стратегии от отминали конфликти, защото те могат да ни поставят пред още по-големи предизвикателства“, подчерта президентът Радев.

11 Comments

 1. Президента не знае че всеки ново построен обект има пет годишен гаранционен срок от фирмите изпълнители за явили се лошо качественни извършени работи и за това не отговаря правителството. Той не е на ясно с тези неща,а и вероятно няма кой да му подскаже,за да не се злепоставя.

 2. Може ли без лоялност към съюзниците,да предлагаш да си свързващо звено с Русия?Да си надменен,а да очакваш уважение?Да говориш на „висок стил“ и да ходиш по джапанки,дъвчейки кебапчета?Тази неуравновесеност показва комплекс на човек попаднал на необичайно място.Институцията Президент!

  • ГЛУПАКОЕ, ТА ТОВА НЕ Е СЛУЧАЕН ЧОВЕК, А ВОЕНЕН,ГЕНЕРАЛ ОТ АВИАЦИЯТА.С 3 ВИСШИ ОБРАЗОВАНИЯ , ЕДНО БЪЛГАРСКО И 2 ОТ ДВЕ ЕЛИТНИ АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ АКАДЕМИИ. КЪДЕТО СЕ УЧИ ВСИЧКО СВЪРЗАНО С ВОЙНАТА, ТАКТИКА, СТРАТЕГИЯ, ПОЛИТИКА И СЛУЖИЛ 30 ГОД. В АРМИЯТА. … ДОСЕГА НЕ СМЕ ИМАЛИ ТОЛКОВА ОБРАЗОВАН ВОЕНЕН В НАШАТА АРМИЯ, КОЙТО ОТГОРЕ НА ТОВА ВЛАДЕЕ И 3 ЧУЖДИ ЕЗИКА. ТА ЗАД КАЗАНОТО ОТ НЕГО СТОИ ЧОВЕК КОМПЕТЕНТЕН, РЯДЪК ПОЗНАВАЧ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ВОЙНАТА И НА МИРА.
   ТА СИ ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ ВСЛУШАМЕ В КАЗАНОТО ОТ НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ.

   • ИВАНОВ , много дълго време го е стегАла фуражката, та му е изкривила представите, за живота и политиката…….а в чугунената му глава нЕма и една шупла, където да се налее малко мозък….

   • Но това не му пречи да манипулира публиката.“Този път е различно.От една страна имаме САЩ Великобритания и Франция а от друга Русия Иран и др.“ Защото Русия Иран и Тирция звучи в противоречие с „освободителите от турско “ за трети март.Страх го е да спомене Русия и Турция в коалиция .Иначе първата част е вярна.

   • Има едно висше и няколко школи за по 3 м. И не учи военно дело ами летателни часове, като кара западни самолети щото познавал само руски. А дали е умен. Както казва иво Дебила румен радев е от тези 80% дебели на БСП.

 3. Който говори превзето и клиширано е ясно колко е капацитета му. Ако започне да говори нормално ще му лъсне диалекта. Комплексар с представителни функции въобразил си че е нещо. Слава Богдан не съм гласувал за този но за съжаление трябва да търпя простотиите му още 4 години. Прост народ слаба държава.

 4. Грозно, просто и не функционира – що е то ?….То е българският президент Фърчилков..

 5. М-да… А главният съветник и канцеларен шеф на президента – не оня с 80% дебилитет, ами адашът му без допуск до секретна информация – каза ли му, че това са предсмъртните последни думи на Гьоте?

 6. И ти си един тъмен балкански субект, ама като сме те избрали, ще се наложи да ти слушаме простотиите.

 7. На гол тумбак, чифт пищови
  Сведущ по всичко и винаги, особено ако трябва да се критикува правителството.
  Да върне първо компенсациите при пенсионирането, понеже продължава да работи, и то на държавна работа, или както сам казва: да пусне прожекторите!
  Човек без морал да учи на морал другите!
  Втасахме я!

Коментарите са ограничени.