Румен Радев – между коректива и критикарството

Снимка: Прессекретариат на президента

Евгени Петров

„Най-хубаво е да си президент в България. Нищо не зависи от теб, само намираш кусури“. Това са думи на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от днес пред журналисти в Смолян.

Позицията му отлично „се връзва“ с неприкритите враждебни критики /за кой ли път/ на президента срещу управляващите на лекция в УНСС.

Философските разсъждения на Радев за „Светлина, повече светлина“ /по Гьоте/ са подплатени с омръзнали до втръсване примери за оградата, магистралите и обществените поръчки – негативна реторика, с която еднакво умело си служат и от ляво, и от условното дясно, където ДСБ и ДаБГ обединиха усилия в издигането на безсилието на пиедестала на негативизма.

„Защото в момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно“… „Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно…констатира президентът и очевидно замества в критикарството Корнелия Нинова, която от няколко дни отсъства от активния политически живот.

Не щеш ли, без да са уведомени за тези президентски мисли, от БТПП разпространиха час преди това информация на Евростат, че сме сред лидерите по нарастване на работната заплата в ЕС и девети по ръст на производителността на труда сред 28-те.

В същия ден премиерът Борисов е в Прищина в поредно усилие да реализира успешно една от основните цели на българското европредседателство – тласък на интеграцията на Западните Балкани.  Защото това е важно за целия ЕС. Потвърждава го Могерини днес от Брюксел:

„Много е важно на срещата в София да участват всички 28 държави, както и всички 6 държави от Западните Балкани. Най-важното е да има пълно съгласие“, казва първият дипломат на Европа и някой трябва да „светне“ Радев за това, докато критикува на тъмно.

В същото време Радев за разлика от Брюксел критикува въздушните удари по Сирия и готви посещение в Москва – малко сед срещата на върха в София. Показателно!

Тук трябва да отбележим нещо важно – мнозина, в т.ч. и президентът се изживяват като коректив на правителството /Радев дори го заяви предизборно/. Но корективът изобщо не означава банални критики с шаблонни до втръсване общи фрази. Корективът означава най-вече алтернатива, мярка за правилност. Според речника коректив е още еталон, образец, модел…

Кой е еталонът и образецът, който ни предлага Радев? Програмата на БСП ли? И коя е мярката за правилност – хартиените рецепти с мрачни заклинания на либералния вектор?

Нищо не налагаше нито изнасянето на лекцията на Радев, нито нейното съдържание точно в този външно- и вътрешнополитически момент. Освен непродуктивната и съвсем съзнателно търсена конфронтация, неуместно приемана като „коректив“.

Или както мрачно се шегуват моите фейсбук приятели: Да прочетем какво казва говорителят на Иво Христов…

И да изчакаме началото на пленарната седмица в сряда, когато се очаква Корнелия Нинова да поеме щафетата на „коректива“.

10 Comments

 1. „Licht, mehr Licht …” und Transparenz!
  (Хубаво, но ще ни лъснат гъзовете!)
  Бай Стойчо Голфа, от „Кallup”
  ® При Хекимян, 17 април

 2. И кое му е престъпното на ГЕРБ? ЧЕ НЕ ДАВА НА „ИЗГЛАДНЕЛИТЕ-РАДЕВ И СИЕ БАНДЮГИ“ ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ПАРИТЕ?“Ако това е престъпно-аз съм ЗА ГЕРБ“! Без Грипени и червени боклуци!

 3. Ти Румен Радев си от тия
  д,ет се вика – “втори сорт”.
  Или си правен от чикия,
  или си жертва на аборт…

 4. Хората избраха Радев точо защото обеща да е коректив на престъпното управление на герб.

  • И кое му е престъпното на ГЕРБ? ЧЕ НЕ ДАВА НА „ИЗГЛАДНЕЛИТЕ-РАДЕВ И СИЕ БАНДЮГИ“ ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ПАРИТЕ?“Ако това е престъпно-аз съм ЗА ГЕРБ“! Без Грипени и червени боклуци!

 5. Това за Иво Христов изобщо не е смешно. Президент на България е хибрид между Десислава Радева и Иво Христов. Толкова зависим и безпомощен мъж е жалка картинка! Проблемът е кой носи отговорност и как да му бъде потърсена!

 6. Не виждам никаква разлика между Радев и Бареков.

 7. Така е и така ще бъде винаги, когато партия извън котилото на БКП успее да спечели властта! И „лявото“ крило на БКП – БСП (умерени комунисти), и „дясното“ – ДСБ (радикални комунисти) със зъби и нокти драпат да си върнат безоблачните времена между 1989 и 2009, когато сговорно си разменяха властта, крадяха си заедно, не оставиха НИЩИЧКО построено, но пък всичките станаха заможни и румени като Прокопи Разградски, да ни е жив и здрав! И когато видяха, че се задава външен за системата играч в лицето на ГЕРБ, си гласуваха една амнистия за всички безобразия, извършени по време на прехода и се обединиха в общ фронт – „сини“ и червени (а всъщност само червени, и така до ден днешен.

Коментарите са ограничени.