ВОЛЯ: Законът за частната охрана има нужда от ремонт (цялата позиция)

Веселин Марешки и ПГ на Воля Снимка: Вевести.бг, архив

Законите първо да се обсъждат публично, за да не се поправят постоянно, категорични са от партията на Марешки

Новият закон за частната охранителна дейност налага множество ограничения и документална тежест, много излишна бюрокрация както на фирмите, така и на лицата, ползващи такива услуги – а в страната те са десетки хиляди. Законът трябва да се върне в пленарна зала и да се ремонтира.

Това се казва в официална позиция на партия ВОЛЯ, изпратена до медиите.

Публикуваме пълния текст:

Новият закон за частната охранителна дейност налага множество ограничения и документална тежест, много излишна бюрокрация както на фирмите, така и на лицата, ползващи такива услуги – а в страната те са десетки хиляди. Има много неясни изисквания, неспазването на които води до огромни глоби и отнемане на лицензи. Опитите грешките да се оправят с наредби, няма да дадат желания резултат. Законът трябва да се върне в пленарна зала и да се ремонтира. Законодателят трябва да се вслуша в забележките на специалистите от бранша, който с право реагира.

Многократно се завишава броят на документите при сключване и изпълнение на договори, като всичко се прави в писмен вид, на хартия, вместо да се предвидят възможностите на новите технологии. Това е връщане назад. Нарушават се много основни права, както на гражданите така и на фирмите, дадени им от Конституцията и от други закони. На практика, „неудобна“ фирма може много лесно  да бъде притисната, като й бъдат наложени огромни глоби и отнет лицензът за незначителни нарушения.

Забранява се работата с подизпълнители –това е намеса в търговски отношения. Тази мярка създава предпоставка за липсата на охранителни услуги в малките населени места, което неминуемо ще завиши престъпността в тези райони.

От охранителите се изисква минимум средно образование. Подобна мярка ще доведе до уволнението на хиляди служители. А както всички знаем, в момента в страната има огромна криза за кадри. От друга страна, има охранителни дейности, за които не е нужно средно образование. Но законът не прави разлика.

Предвидено е  при започване на работа, всеки един охранител да отиде на задължително обучение в продължение на повече от 5 месеца  по 8 часа на ден –общо  600-900 часа, което ще му струва 1000 лева. Имайки предвид, че в бранша работят над 200 000 души, голяма част от тях на минимална заплата , за тях ще бъде непосилно да отсъстват толкова време от работа и да отделят 1000 лв. за обучение. За сравнение: в стария закон това обучение е било по програма минимум – 50 часа.

Другото, което трябва да се поправи е изискването  от охранителите на физически лица да описват и съхраняват информацията за всеки един маршрут, където са ходили.  Това създава предпоставка за злоупотреба с такава информация и за нарушаване на човешките права.

Ние от ВОЛЯ винаги сме казвали, че всеки закон трябва да бъде достатъчно ясен и лесно приложим, без да се налага да бъде допълван с наредби или многократно поправян. За да не се стига до подобни ситуации, предлагаме всяка законодателна инициатива първо да минава на обществено обсъждане и едва след това да влиза в НС.

Грешките в закона са много и не могат да бъдат променени с една наредба. Запознахме сме с исканията на браншовите организации, отправени към Парламента, Президента, Министерския съвет и други институции.  Смятаме, че е по-добре Народното събрание да предприеме мерки да поправи грешките, за да не се стига и в този бранш до протести и излишно напрежение. Нека си свършим работата така, че и бизнесът, и клиентите, и държавните институции да работят спокойно и ефективно по новия закон.