Макрон призова Европарламента да защити демокрацията

Еманюел Макрон. Архивна снимка

Европа трябва да защити своя модел на либерална демокрация пред авторитарните режими по света и „нелибералните демокрации“ в ЕС, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс, в реч пред Европейския парламент.

„Отговорът пред лицето на авторитаризма не е авторитарна демокрация, а авторитетът на демокрацията“, заяви Макрон, намеквайки прозрачно за правителствата на Полша и Унгария.

Френският президент призова за енергична кампания преди европейските избори догодина, в момент, когато блокът е изправен пред предизвикателствата на Брекзита и възхода на национализма, предаде Асошиейтед прес. Важно е преди тези избори „да проведем демократичен, критичен дебат относно това, какво е Европа“, подчерта той пред евродепутатите.

Според френския президент гражданите искат „нов европейски проект“, който да отговаря на техните опасения и притеснения в свят, в който съюзници като САЩ обръщат гръб на многостранната търговия и договорите за климатичните промени. Демокрацията е най-добрият шанс на ЕС да се бори срещу възхода на национализма, подчерта той и призова европейските страни да защитават ценностите на свободата, равенството и многообразието.

„Искам да принадлежа към едно поколение, което ще е решило да защити твърдо своята демокрация. Няма да отстъпя пред никакво увлечение по авторитарните режими“, заяви в речта си френският президент, цитиран от Франс прес. „Не искам да съм част от поколение на сомнамбули“, добави той.

Макрон предложи и създаването на европейска програма за финансиране на общностите, които приемат и интегрират бежанците, за да се избегне дебата за квотите за разселването им в ЕС.

След речта на Макрон председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред евродепутатите, че е развълнуван от думите на френския президент. „Истинската Франция се завърна“, подчерта Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Председателят на Еврокомисията добави, че ЕС не е само клуб, воден от Франция и Германия, отговаряйки на притесненията, че традиционните водещи страни в Евросъюза имат надмощие в организацията, предаде АП. „Европа не е само френско-германска. Имаме 28“ страни членки, подчерта той.

Избирането на Макрон за президент на Франция даде нова надежда на ЕС, но „Европа е отбор“, заяви Юнкер.

От БТА