А как да се чете „Больше света!“?

Коритаров

Георги Коритаров „Свободна зона в 9 без 2“

Вчера в словото си пред студентите от УНСС президентът Радев построи посланието си върху една световноизвестна фраза на Гьоте – „Повече светлина!“. Може би съветниците на българския президент не са достатъчно запознати или по някакви причини са пропуснали да му обърнат внимание, че изразът „повече светлина“ има един оригинал на немски, който се свързва с Гьоте,  но има и едно произнасяне на руски.  „Больше света!“

Това пък се свързва с Михаил Сергеевич Горбачов и идеята на съветската перестройка да хвърли мниго повече светлина върху съветското общество. „Больше света!“ в контекста на съветската перестройка ще бъде запомнено с периода,  когато Съветският съюз водеше необичайно кооперативна политика със Запада.

Това беше времето,  когато под ръководството на Михаил Горбачов, макар и по-малко от година преди края на Съветския съюз,  Кремъл се съгласи да даде зелена светлина –  заедно с другите страни – постоянни членки на Съвета за сигурност – за единствената досега след 1990 г. проведена военна операция под егидата на Съвета за сигурност на ООН,  известна като „Пустинна буря“.

Първата операция под егида на ООН, но с трикове от страна на тогавашния Съветски съюз, е войната в Корея. „Пустинна буря“  обаче беше  символ на партньорство. Това партньорство днес е дълбоко чуждо на Русия.

Може би отказът да се свързва израза „Повече светлина!“ със Съветския съюз е, за да не бъде поставян в неудобството Румен Радев да прави сравнителен анализ между Съветския съюз на Горбачов и неговите опити да поддържа реален баланс на международни отношения и да бъде кооперативен в рамките на ООН, и днешната агресивна, окупаторска, имперска политика на Русия, водена от Путин. Точно при този Путин само след по-малко от месец ще ходи на гости Румен Радев.

Той ще посети не просто авторитарния руски лидер, а руския лидер, който олицетворява опита за покушение срещу Сергей Скрипал, подкрепата за режима на Башар Асад, който режим употреби химическо оръжие в град Гута – Сирия и всичко онова, което е пълен антипод на световната демокрация и общочовешки ценности. Румен Радев е прав, че има нужда от повече светлина, но тя трябва да бъде хвърлена върху мотивите, технологията и перспективата, върху които стъпи обмислянето, издигането, лансирането и победата на Радев на президентските избори.

И всичко това трябва да е под общия знаменател на въпроса: Играч от името на чии геополитически интереси е Румен Радев? Ако това е игра от името на руските интереси, то значи е недостойно за един бивш български натовски генерал.

17 април 2018 г.

1 Коментар

  1. Браво г-н Коритаров за задълбочения анализ на странното поведение на Президента! Постоянно си задавам въпроса искренноли се е обучавал Румен Радев за натовски генерал или…

Коментарите са ограничени.