Борисов пред швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“: България е ЕС, България е НАТО

Бойко Борисов Снимка: Правителствена информационна служба

Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което ние сме взели категорично.

Това заяви в интервю за швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ) премиерът Бойко Борисов, цитирано от БГНЕС.

На провокативния въпрос на НЦЦ дали е популист, след като от десетилетие насам налага своя личен отпечатък на властта в България, но в същото време обича да се дистанцира от политическата класа, Борисов отговаря отрицателно и добавя:

„Аз съм човек, който иска да върши добрини за обществото“.

Премиерът отбелязва, че е радостен от постигнатото през последните години и споменава в тази връзка новите автомагистрали и метрото в София. „Българите няма да забравят солидарността на Европа“, с чиято помощ бяха изградени тези обекти, уверява Борисов в интервюто.

Той обяснява, че опитът, придобит в бойните изкуства, му е бил от полза и в политиката.

„При каратето не става дума за насилие, а за съобразителност и ценности. Това ме превърна в борец за мир и определи моя политически стил – постоянен диалог и компромиси, докато намерим правилното решение“, казва Борисов.

На въпрос на НЦЦ защо центрист като него управлява в съюз с отчасти дясноекстремистки сили, Борисов отговаря: „Такава беше волята на народа. А ние в България казваме: Глас народен – глас Божи“. По-нататък Борисов пояснява, че естествените съюзници на ГЕРБ от десния спектър не са успели да влязат в парламента, а бившите комунисти и партията на турското малцинство са били напълно неприемливи като коалиционни партньори.

„През последната година показахме, че с „Обединените патриоти“ се допълваме добре“, отбелязва още премиерът и дава за пример защитата на границата с Турция и овладяването на миграционната криза, както и повишаването на пенсиите и на разходите за образование.

По-нататък в интервюто Борисов отговаря на въпрос за причините, довели до отказа на правителството да ратифицира Истанбулската конвенция. По думите на българския премиер, този отказ се дължи на неконструктивното поведение на социалистите, които изкривили дебата, насаждайки страх в обществото с твърдението, че става дума за въвеждане на „трети пол“.

По този въпрос Борисов е категоричен: „Основните виновници (за нератифицирането на Конвенцията – бел.ред.) са социалистите и близкият до тях президент Румен Радев. Те са длъжни да обяснят защо защитават домашното насилие“.

На въпрос къде позиционира България в конфликта между Запада и Русия, Борисов изтъква традиционните културни, исторически и религиозни връзки на страната с Русия. Според него е съвсем нормално да има чувство на благодарност за това, че хиляди руснаци са дали живота си за освобождаването на България от Османската империя.

В същото време премиерът подчертава, че не може да има и грам съмнение относно западната принадлежност на страната: „Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което ние сме взели категорично“, заявява Борисов.

На въпрос защо България, за разлика от повечето страни в ЕС, не експулсира руски дипломати във връзка с покушението срещу Сергей Скрипал, премиерът отговаря, че по-строги мерки срещу Русия би следвало да се приемат чак след като бъдат представени допълнителни доказателства за вината ѝ.

„Презумпцията за невиновност заема централно място в европейската ценностна система и в принципите на правовата държава“, казва Борисов и добавя, че никоя страна не бива да бъде осъждана, преди да се изясни дали наистина носи вина. Във връзка с българското европредседателство и стратегията на Еврокомисията за прием на страните от Западните Балкани, Борисов обрисува следната визия:

„Това е най-бедният и най-изостаналият регион в цяла Европа. И затова искам Балканите да се превърнат в строителна площадка за важни инфраструктурни проекти, за транспортни коридори, които да свързват Азия и Европа и да стимулират връзките между градове като София, Белград и Солун“, посочва Борисов и отчита като свой личен успех факта, че Западните Балкани отново са се превърнали в приоритетен регион.

4 Comments

  1. И кого ще доведеш след оставката бе свръхкомунисте_капиталистката_комунистка (сталинистка)Корнелия ли. Чистофайник уж демократ. Повръща ми се от такива.Вие сте по_гнусни от откровени те комуната.

  2. Борисов е първият не Руски Министър Председател на България бе тАпанар!

    • „Първият не Руски Министър Председател“, който беше вкаран в политиката от агента на ДС Бриго Аспарухов, на който Доган и агент Гоце му чистеха имиджа, като го правеха „генерал“ и т.н., Боко, който прави всичко, което Доган му каже, Боко който обгрижва вече близо 20 години Валентин Златев, с който си играят карти всяка неделя и всяка обществена поръчка отива или във фирма на Валентин Златев или във фирма на Пеевски, Боко, който напълни КТБ с милиарди държавни пари, за да направи жълтите медиите на Пеевски най-могъщите в страната и да го възхваляват ежедневно. Медиите на Пеевски, които са откровена руска пропаганда, мутрата Боко, който в момента иска да се строи АЕЦ „Белене“, „Първият не Руски Министър Председател“ Боко, който реве за сваляне на санкциите срещу Русия, Боко, който говори по опорните точки на Пути, и който застана на страната на Русия за Скрипал, въпреки очевидните доказателства, комуниста Боко, който заедно с Русия плаши с трета световна война и т.н. и т.н., мутрата Боко, на който всяко действие е в услуга на Русия, този ли е „Първият не Руски Министър Председател“ бе тАпанар?

  3. По делата ще ги познаете, а не по думите. Другаря Боко Борисов е най-голямата марионетка на Путин и Кремъл. Разпродаде държавата на Русия и с бързи темпове ни прави вече колония на Русия. Може да видите и модела му на управление е копиран от Путин, и репресивните му действия – от Путин. Оставка!

Коментарите са ограничени.