Макрон + Меркел = ЕС без Западни Балкани = хаос

Коритаров

Георги Коритаров „Свободна зона в 9 без 2“

На фона на всички истински и измислени кризи и в региона, и в Европа, и в света, едно събитие ще привлече днес вниманието със своята огромна доказателствена стойност за хаоса и брауновите политически движения, в които е изпаднал Европейският съюз.

Френският президент Еманюел Макрон отива в Берлин, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел. Разговор, който предстои да бъде проведен непосредствено след произнесеното от Макрон слово пред Европарламента в Страсбург. Там той каза нещо много ключово – Франция се обявява за разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани, но едва след като в рамките на Съюза бъдат проведени необходимите реформи.

На практика това означава следното – едно от основните искания на Макрон е Еврозоната да се сдобие със собствен финансов министър, да се получи нещо като общо финансово пространство, регулирано от този финансов орган, чието олицетворение е финансовият министър на Еврозаната. Това означава не просто Европа на две скорости, но и тотално институционализиране чрез финансовоикономическите си специалисти на двете европейски скорости, които впрочем са най-малко две.

Нещо, срещу което Ангела Меркел се обявява против, а сега ще бъде особено категоричен опонент на идеите на Макрон, защото нейните коалиционни партньори – германските социалдемократи, които получиха и без това много сериозно присъствие в правителството – отхвърлят по дефиниция идеите на Макрон.

Това означава, че двете страни, които са ядрото на европейското развитие – Франция и Германия – ще влязат в остро противоречие. В рамките на това противоречие няма да има надмощие на Берлин или на Париж по ключова тема за реформи. Т.е, реформите в Европейския съюз, поне така, както ги вижда Макрон или много трудно и чак в необозримо бъдеще можем да се надяваме да се проведат, или изобщо да бъдат оставени за един далечен хоризонт. В рамките на тази дискусия обаче няма да има никакъв резултат.

Това означава, че ако Макрон е верен на позицията си от  Страсбург, Франция да се противопоставя на разширяване на Евросъюза към Балканите, тъй като преди това не са проведени реформите в самия Съюз. На този фон Македонската информационна агенция МИА цитира Федерика Могерини, която бе на среща с премиерите от Западните Балкани, да казва, че още през юни може да се получи дата за начало на преговори.

И още нещо казва Могерини. През юни можело вече да има решение за името на Македония. Точно обратното на това, което казва гръцкият външен министър Никос Кодзияс. Ако Европейският съюз, неговите лидери и страните-кандидатки за членство говорят на толкова различни езици, просто не знам как може да се води европейска дискусия, освен наистина да си кажем: Ето, това се нарича истински политически хаос.

19 април 2018 г.